ZAVODLJIVA I MISTERIOZNA

Turbulentne i strastvene ljubavne veze obeležile su joj život a jednu izdaju nikada nije prebolela: Životna priča Ume Turman (FOTO)

0

Danas se njena zarada od filmskih uloga procenjuje na 45 miliona dolara. Igrala je u dramama i komedijama, akcionim i SF filmovima, i u svaki od žanrova izvrsno uspela da se dokaže

 

foto: Profimedia

Nije ni čudo da je Uma ubrzo napustila Gerija jer je shvatila da u njemu neće imati podršku potrebnu za napredak u karijeri. Jednom je o tom braku kratko rekla: "Tada sam još bila tinejdžerka, a tinejdžerske greške se ne računaju."

 

Ali karijeru je gradila vrlo odmereno i pažljivo. Nakon velikih filmova, Uma se valjda i sama usplašila sopstvenog uspeha. Sledećih godina odbijala je velike produkcije i uloge, pa je zaigrala u nekoliko filmova za koje bi danas verovatno više volela da ne postoje u njenoj profesionalnoj biografiji. Jedan od njih je "Mad Dog and Glory", a drugi je film iz 1993., "Even Cowgirls Get the Blues".

 

Ugled joj je spasio reditelj Kventin Tarantino koji ju je vidio u svom sledećem filmu. Nakon uspeha s filmom "Reservoir Dogs" iz 1992. godine, te 1993. okupljao je sjajnu ekipu za kultni"Pulp Fiction". Uz Samuela L. Džeksona, Amandu Plamer, Tima Rota, Džona Travoltu i Brusa Vilisa, tražio je glumicu za ulogu supruge mafijaša, izgubljenu i usamljenu dušu Mije Volis.

 

Iako ga je na početku odbila, Tarantinu je bilo neverovatno stalo do Ume. Toliko jako da joj je sve njene dijaloge čitao na telefon i preklinjao je da prihvati. Priznao je da je zapravo, osim Uminom pojavom zadivljen njenim velikim stopalima, pa je čak i u scenu sa Travoltom, uoči njihovog nezaboravnog tvista, u film ubacio upravo dijalog o masaži stopala.

 

Prihvatila je ulogu i za nju bila u najužem izboru za sve najvažnije filmske nagrade. Iako se ni jedna nije našla u njenom vlasništvu, zbog te uloge postala je zasigurno jedna od najpopularnijih glumica u Holivudu.

 

Nakon toga opet je nastavila da eksperimentiše sa žanrovima i koketira sa nezavisnim produkcijama. I opet je snimala više-manje osrednje filmove iako je čak dobila nagradu za ulogu "Poison Ivy" u filmu "Batman i Robin".

 

Mučna bitka Ume Turman za starateljstvo nad ćerkom: Prvi dan suđenja obeležila psihička oboljenja i mešavina alkohola i lekova, sve na štetu slavne glumice

 

foto: Profimedia

Prelomni trenutak dogodio se 1996. godine kada se našla na setu filma "Gattaca" s vršnjakomItanom Houkom. Njih dvoje sreli su se zapravo još na premijeri "Pulp Fictiona", ali joj se tada Itan činio premladim za bilo kakvu vezu. Godinu dana kasnije se predomislila i susret na setu bio je fatalan za oboje. Sve je išlo jako brzo. Niti godinu dana nakon početka veze Uma je bila trudna i 1998. rodila je ćerku Maju Rej.

 

Dva meseca posle njenog rođenja, Uma i Itan su se venčali u Njujorku, a njihov brak je blagoslovio i Dalaj Lama lično. Bio je to znak da je Uma pronašla čoveka svog života. Te 1998. godine snimila je još dva filma u kojima je igrala – "Osvetnici" i "Jadnici" a onda je zbog majčinstva godinu dana pauzirala. Vratila se filmovima 2000. godine, ali joj se ponovo 2001. godine javio Tarantino. Ovaj put ponudio joj je glavnu ulogu u akcionom filmu "Kill Bill". Prihvatila je ulogu i uzela u ruke katanu.

 

foto: Profimedia

A onda se 2002. godine njoj i Itanu rodio i sin Roan. Morali su da unajme dadilju. Bila je to Rajan Šavhjudž, do tada potpuno anonimna devojka. Uprkost tome što je 2001. godine snimio čak pet filmova, Itan je uz roditeljske brige, mučila i Umina karijera, odnosno glasine da je Tarantinu postala mnogo više od muze. Proganjala ga je ljubomora ili je možda tako opravdao sopstvene postupke. Uglavnom, 2003. godine Uma i Itan su počeli da žive odvojeno, a ubrzo su podneli i brakorazvodnu parnicu.

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker