oduševićete se

Svi će vam zavideti na cveću cele godine: Besplatna infuzija za biljke ne traži ni sekund truda, a deluje kao magija

0

Da bi vam baštenske i sobne biljke bile lepšte nego ikad ranije, ne morate da kupujete hemijska đubriva. U kući već imate sve što vam treba da bi vaše cveće izgledalo božanstveno.

Ljubičasti zvezdan, popularno jesenje cveće
Ljubičasti zvezdan, popularno jesenje cvećefoto: Bukhta Yurii/Shutterstock

Da bi naše omiljene baštenske i kućne biljke dugo ostale zdrave i normalno napredovale, uz redovno zalivanje i orezivanje veoma je važno i đubrenje, a za to ne morate da koristite kupovnu prihranu.

 

U domaćinstvu već imate mnogo toga što može da se koristi kao potpuno prirodno đubrivo, a malo ko se, pored jaja, kore od banana i taloga kafe, seti vode u kojoj se kuvalo povrće, iako je ona potpuno besplatna i veoma efikasna u nezi sveća.

 

Voda u kojoj se kuva krompir ima široku primenu, a tečnost koja ostane posle pripreme bilo kog povrća, uključujući i šargarepu, brokoli, kupus ili bilo koje drugo, prepuna je vitamina i minerala, koji se oslobađaju u tečnost prilikom termičke obrade.

 

Voda u kojoj se kuvao krompir može da se iskoristi na mnogo načina u domaćinstvu, između ostalog i za zalivanje biljaka
Voda u kojoj se kuvao krompir može da se iskoristi na mnogo načina u domaćinstvu, između ostalog i za zalivanje biljakafoto: PhotoRK/Shutterstock

Umesto da završi u odvodu, ova voda može da bude najbolja, sasvim prirodna, besplatna prihrana za vaše sobne i baštenske biljke.

Šta sve sadrži voda u kojoj se kuva povrće?

 

Tokom kuvanja u vodu iz povrća azot, kalcijum, gvožđe, magnezijum i fosfor, kao i vitamini B i C. Ove hranljive materije doprinose jačanju korena, bujnijem rastu i zdravijem lišću.

 

Za razliku od veštačkih đubriva, voda od povrća je blaga i prirodna, pa ne postoji rizik da „sprži“ biljku. Pružiće cveću stabilan period rasta i pomoći u prirodnom skladištenju hranljivih materija, pa će potreba za đubrenjem biti još ređa, a zemljište će bolje zadržavati vlažnost i biljka neće morati tako često da se zaliva. Nema negativne strane!

 

Važna napomena o zalivanju biljaka vodom od kuvanja


Ono što je posebno važno ako planirate da iskoristite ovu vodu za zalivanje biljaka jeste da ona ne sme da bude posoljena i vruća.

 

Voda od kuvanja može da se iskoristi kako bi sobne biljke ojačale
Voda od kuvanja može da se iskoristi kako bi sobne biljke ojačalefoto: Dean Drobot, Shutterstock

Kada je reč o visokoj temperaturi, jasno je da ona izaziva oštećenja biljaka, a isto važi i za so – bilo kakva neravnoteža hranljivih materija u zemlji može da naškodi vašem cveću i bašti, a velika količina natrijuma u soli može da deluje kao bomba za biljke.

 

Štaviše, kada je u pitanju održavanje bašte, posipanje velikih količina soli može da uspori i uzgajanje u budućnosti, ne samo razvoj biljaka koje trenutno negujete.

 

Kako koristiti vodu od kuvanja za zalivanje?

  1. Ostavite da se voda potpuno ohladi pre zalivanja.
  2. Sipajte po zemlji, oko biljke, a ne preko nje.
  3. Količina vode od povrća ista je kao i kod uobičajenog pravilnog zalivanja, dakle, dovoljno da dobro natopi zemlju, ali da ne pliva u saksiji. Za manje sobne biljke obično je dovoljno 50-100 ml (pola čaše), za srednje saksije oko 150-200 ml, a za veće biljke (velike saksije, balkonske biljke) možete koristiti 300-500 ml, u zavisnosti od veličine saksije i potrebe biljke.
  4. Koristite je kao redovnu prihranu, jednom nedeljno ili na svake dve nedelje.

BONUS VIDEO

Festival cveća u Junanu

 

makonda-tracker