Da bi vam baštenske i sobne biljke bile lepšte nego ikad ranije, ne morate da kupujete hemijska đubriva. U kući već imate sve što vam treba da bi vaše cveće izgledalo božanstveno.
Da bi naše omiljene baštenske i kućne biljke dugo ostale zdrave i normalno napredovale, uz redovno zalivanje i orezivanje veoma je važno i đubrenje, a za to ne morate da koristite kupovnu prihranu.
U domaćinstvu već imate mnogo toga što može da se koristi kao potpuno prirodno đubrivo, a malo ko se, pored jaja, kore od banana i taloga kafe, seti vode u kojoj se kuvalo povrće, iako je ona potpuno besplatna i veoma efikasna u nezi sveća.
Voda u kojoj se kuva krompir ima široku primenu, a tečnost koja ostane posle pripreme bilo kog povrća, uključujući i šargarepu, brokoli, kupus ili bilo koje drugo, prepuna je vitamina i minerala, koji se oslobađaju u tečnost prilikom termičke obrade.
Umesto da završi u odvodu, ova voda može da bude najbolja, sasvim prirodna, besplatna prihrana za vaše sobne i baštenske biljke.
Šta sve sadrži voda u kojoj se kuva povrće?
Tokom kuvanja u vodu iz povrća azot, kalcijum, gvožđe, magnezijum i fosfor, kao i vitamini B i C. Ove hranljive materije doprinose jačanju korena, bujnijem rastu i zdravijem lišću.
Za razliku od veštačkih đubriva, voda od povrća je blaga i prirodna, pa ne postoji rizik da „sprži“ biljku. Pružiće cveću stabilan period rasta i pomoći u prirodnom skladištenju hranljivih materija, pa će potreba za đubrenjem biti još ređa, a zemljište će bolje zadržavati vlažnost i biljka neće morati tako često da se zaliva. Nema negativne strane!
Važna napomena o zalivanju biljaka vodom od kuvanja
Ono što je posebno važno ako planirate da iskoristite ovu vodu za zalivanje biljaka jeste da ona ne sme da bude posoljena i vruća.
Kada je reč o visokoj temperaturi, jasno je da ona izaziva oštećenja biljaka, a isto važi i za so – bilo kakva neravnoteža hranljivih materija u zemlji može da naškodi vašem cveću i bašti, a velika količina natrijuma u soli može da deluje kao bomba za biljke.
Štaviše, kada je u pitanju održavanje bašte, posipanje velikih količina soli može da uspori i uzgajanje u budućnosti, ne samo razvoj biljaka koje trenutno negujete.
Kako koristiti vodu od kuvanja za zalivanje?
- Ostavite da se voda potpuno ohladi pre zalivanja.
- Sipajte po zemlji, oko biljke, a ne preko nje.
- Količina vode od povrća ista je kao i kod uobičajenog pravilnog zalivanja, dakle, dovoljno da dobro natopi zemlju, ali da ne pliva u saksiji. Za manje sobne biljke obično je dovoljno 50-100 ml (pola čaše), za srednje saksije oko 150-200 ml, a za veće biljke (velike saksije, balkonske biljke) možete koristiti 300-500 ml, u zavisnosti od veličine saksije i potrebe biljke.
- Koristite je kao redovnu prihranu, jednom nedeljno ili na svake dve nedelje.
BONUS VIDEO
Festival cveća u Junanu





