Samo dva sastojka koje imate u kuhinji prelijte kiselom vodom i uskoro ćete biti iznenađeni time koliko vam brzo napreduju biljke na terasi i u dvorištu.

Ukoliko biste radije probali neke proverene trikove za negu biljaka bez kupovnih đubriva, sigurno ste već čuli za to koliko je kafa efikasna u održavanju kućnog i baštenskog cveća.
Postoji mnogo "uradi sam" trikova za pripremu domaće prihrane od kafe, kako pečenih i mlevenih zrna, tako i od taloga kuvane kafe, ali verovatno niste čuli kako ovaj recept obogatiti tako da bude još korisniji.
Mlevena kafa sadrži više hranljivih materija koje mogu biti od pomoći biljkama da napreduju i rastu, a samo neki od njih su minerali kalcijum, magnezijum, kalijum i azot, dok ima i drugih hranljivih materija u tragovima. Oni su svi izuzetno važni za razvoj cveća, jačanje njene strukture i sposobnosti da zadržava vodu.
Ono što možda niste čuli jeste da kafi možete dodati i malo cimeta, koji deluje tako što će od biljaka terati štetočine, a može vam pomoći i da zaštitite svoj dom od invazije mrava.

Još jedan sjajan sastojak je gazirana voda, koja je dokazano korisna u negovanju biljaka jer joj daje "mineralni podsticaj".
Domaće đubrivo za biljke od kafe, cimeta i kisele vode
- Sve što je potrebno jeste da sipate talog od kuvane, iskorišćene kafe u stakleni bokal, a potom joj dodate jednu kašiku cimeta i šolju gazirane, mineralne vode. Idealno je da koristite talog koji je odstajao dva dana i dobro se isušio, ali može da se upotrebi i svež.
- Potom dobro promešajte sastojke, pa dobro zalijte zemlju oko biljaka.
Ova mešavina biće vam dovoljna za nekoliko saksija, a vodite računa o tome da je ne sipate preko lišća i stabljike već direktno u zemlju, kao i da saksija ima rupe na dnu, odnosno da zemlja bude dobro drenirana.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Čudotvorni izvor kod Bajine Bašte