Postoji mnogo zanimljivih trikova koji vam mogu pomoći da se rešite tvrdokornih masnoća iz rerne šporeta bez muke i agresivnih i jakih hemikalija, a ovo je jedan od najjednostavnijih.

Ribanje rerne jedan je od najomraženijih kućnih poslova, a ako imate pravi recept, pećnica može ponovo biti blistava uz vrlo malo truda – pa čak i bez trljanja i struganja masnih fleka!
Mnogo je sitnica iz kuhinje koje mogu da se iskoriste za čišćenje rerne, pa su tako popularne "cake" s limunom, kukuruznim brašnom, tabletom za mašinu za pranje sudova itd.
Ipak, kraljica čiste pećnice je soda bikarbona, a ključno je da se iskoristi na pravi način kako biste svoj posao u čišćenju sveli na minimum.
Soda bikarbona i alkoholno sirće za čistu rernu
Soda bikarbona, odnosno natrijum-hidrogenkarbonat, ima široku primenu u održavanju hijgijene doma, i to uvek u kombinaciji s alkoholnim sirćetom.

Tajna je u tome što ovaj spoj čini da uspešno "manipulišemo" molekulima: soda je suprotna od sirćeta, iako je oštrija od njega, i deluje tako što "rastvara organsku materiju", objašnjava profesorka hemije na Državnom univerzitetu u Oregonu Mej Niman.
Soda bikarbona je bazna, tako će deprotonirati kisela jedinjenja u mrljama i ostaviti ih s negativnim nabojem i, samim tim, rastvorljivima. Sirće radi suprotno – protonira bazna jedinjenja u flekama, pa su one pozitivno naelektrisane i, opet, lakše se rastvaraju. Dakle, kada se soda bikarbona pospe sirćetom, dolazi do reakcije usled koje se masnoća razloži i lakše ukloni.
Ali kod posebno upornih fleka nisu samo ova dva sastojka dovoljna!

Trik za čišćenje rerne sodom bikarbonom i sirćetom
Potrebno je:
- 1/2 šoljice sode bikarbone
- 1 kašika deterdženta za pranje sudova
- malo vode
- 1 kašika sirćeta
Postupak čišćenja rerne
- Pomešajte u jednoj činijici sve sastojke, pa nanesite smesu na zidove rerne i ostavite da deluje preko noći.
- Sutradan grubom stranom sunđera brišite pećnicu sve dok ne uklonite mešavinu u potpunosti, a zatim je prebrišite krpom natopljenom sirćetom.
I to je sve!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako najlakše proveriti da li je meso dovoljno pečeno