efikasno

Košta 90 dinara i čisti prozore, igračke, uklanja buđ, izbeljuje veš... Ovo moćno sredstvo mora da ima svaka kuća

0

Ako vam je dosta recepata sa sodom bikarbonom i sirćetom, obavezno počnite da koristite pristupačno i efikasno sredstvo koje može da se iskoristi u domaćinstvu na razne načine.

Sredstvo za čišćenje
Sredstvo za čišćenjefoto: Maridav/Shutterstock

Kada je reč o trikovima za čišćenje domaćinstva, obično se okrećemo sodi bikarboni i alkoholnom sirćetu, ali postoji još jedno efikasno i pristupačno sredstvo koje ima široku primenu u održavanju higijene.


U pitanju je vodonik peroksid, odnosno hidrogen, čija samo jedna bočica od 100 ml košta 90 dinara, a može biti vrlo korisna.


Moćan je u dezinfekciji i koristi se za čišćenje mnogih površina i pranje.

Za izbeljivanje veša


Ako imate neku belu košulju koja je požutela od stajanja, ali vam je teško da se rastane od nje, probajte da joj vratite belinu hidrogenom. U ciklus za ispiranje u veš-mašini sipajte oko 130 ml hidrogena, a potom normalno operite veš i uskoro će košulja izgledati kao nova.

 

Hidrogen ima široku primenu u domaćinstvu
Hidrogen ima široku primenu u domaćinstvufoto: RWHall/Shutterstock

Za čišćenje stakla


Ukoliko nemate u kući sredstvo za čišćenje stakala, prozora i drugih staklenih površina možete oprati hidrogenom. Sve što je potrebno jeste da poprskate novine ili papirni ubrus njim i oribate prozor, ogledalo, stakleni stočić i sl.


On će vam pomoći da se brzo rešite upornih nečistoća.


Za uklanjanje buđi


Hidrogen je poznat po antibakterijskom dejstvu, ali deluje i protivgljivično, pa će moći da pomogne i ako vam se u kupatilu pojavila buđ. Na fuge ili pločice poprskajte malo vogodnik-peroksida i posle pet minuta isperite mlakom vodom.

 

Vodonik-peroksid (hidrogen) uklanja buđ efikasno
Vodonik-peroksid (hidrogen) uklanja buđ efikasnofoto: Shutterstock / Andrey_Popov

Za čišćenje frižidera


Ovo sredstvo biće od pomoći i ako želite temeljno da oribate svoj frižider i uklonite bakterije bez previše hemije. Izvadite pregrade i dobro ih poprskajte, pa potom očistite krpom, a zatim hidrogenom očistite i unutrašnje zidove frižidera.


Za igračke


Hidrogen se može iskoristiti i za čišćenje dečijih igračaka, a obavezno ih dobro isperite mlakom vodom i ostavite da se suše pre nego što ih date detetu.

 

BONUS VIDEO

Pranje prozora na zgradi na Novom Beogradu

 

makonda-tracker