zanimljivo

Ne primećujete je, a ima vrlo važnu funkciju! Znate li čemu zapravo služi rupica na lavabou u kupatilu?

0

Rupica na lavabou u kupatilu je neprimetna uglavnom, ali jako važna i ima vrlo praktične funkcije.

Čemu služi rupica na lavabou?
Čemu služi rupica na lavabou?foto: Shutterstock, ILYA AKINSHIN

Znate li čemu služi rupica u vašem umivaoniku, obično smeštena ispod slavine? Možda ste je primetili u prolazu dok perete ruke, ali niste joj pridavali previše pažnje.

 

Ta mala, često neprimetna rupica ima mnogo važniju ulogu nego što biste možda pretpostavili.

 

Mnogima misteriozna rupica u umivaoniku služi kao sigurnosni mehanizam koji sprečava prelivanje vode. U slučaju da zaboravite da ugasite slavinu ili voda curi prebrzo, rupica omogućava višku vode da oteče pre nego što bi mogla da se izlije i napravi potencijalnu poplavu.

 

Njena druga važna funkcija je da voda može ići kroz nju ako se donja rupa slučajno začepi, jer je i ona povezana s glavnom odvodnom cevi. Ako dođe do začepljenja, voda će se vratiti kroz manji otvor na umivaoniku pa će biti sprečeni potencijalni problemi.

 

Rupica ima više praktičnih funkcija, a jedna od njih je i sprečavanje da se voda izlije i napravi potencijalnu poplavu
Rupica ima više praktičnih funkcija, a jedna od njih je i sprečavanje da se voda izlije i napravi potencijalnu poplavufoto: Maridav/Shutterstock

 

Kako da je čistite?

 

Iako je praktična, vremenom i ona može da se začepi i da ne bude funkcionalna kako bi trebalo. Zato je dobro da je povremeno očistite.


Možete koristiti tanku četkicu ili sredstvo za čišćenje cevi kako biste se osigurali da voda uvek nesmetano oteče, piše Zadovoljna.hr.

 

Ipak, ne bi trebalo da se potpuno oslonite na njenu sigurnosnu funkciju, tako da bi svakako trebalo povesti računa ako ostavljate slavinu otvorenom.

 

Bonus video

ČARI STUDENTSKOG ŽIVOTA: Od deljenja zajedničke SOBE do PRIJATELJSTVA za ceo život! (KURIR TELEVIZIJA)

 

makonda-tracker