biće kao nova

Sipajte ovo u veš-mašinu i desiće se MAGIJA! Trik koji uklanja kamenac, bakterije, neprijatne mirise, ostatke praška...

0

Čime, kako i koliko često treba čistiti mašinu za pranje veša?

Čist bubanj veš-mašine je ključan za pravilno pranje i duži vek mašine
Čist bubanj veš-mašine je ključan za pravilno pranje i duži vek mašinefoto: Rocksweeper/Shutterstock

Jeste li znali da mašine za pranje veša treba čistiti redovno? Dok se odeća vrti prilikom pranja, sigurno će biti čistija, ali se u bubnju talože nečistoće.


Pored bakterija iz odeće, koje bi kasnije mogle da se nađu na tkanini u narednim pranjima i ostave vrlo neprijatne mirise, tu je i neizbežni kamenac iz vode koji bi u budućnosti mogao da vam napravi mnogo problema.


Zbog toga je redovno čišćenje veš-mašine važna preventiva u održavanju higijene u domu, a za to vam ne treba nikakvo posebno i skupo sredstvo koje sadrži teške hemikalije. Zapravo, već imate u kući sve što je neophodno za pravilno i kvalitetno čišćenje!

 

Koliko često treba čistiti veš-mašinu?


Ako imate problem sa ostacima praška za pranje veša ili perete vrlo prljavu odeću, dovoljno je čistiti mašinu triput godišnje.


Ukoliko vam se u kupatilu generalno nagomilava mnogo kamenca, perite mašinu i češće – bar na svaka tri meseca.

 

Veš-mašinu treba redovno čistiti
Veš-mašinu treba redovno čistitifoto: Zenzeta, Shutterstock

Potrebno je:

 

  • 2-4 čaše belog sirćeta
  • 1/2-1 čaša sode bikarbone


*Količina zavisi od toga koliko često čistite mašinu. Ako to činite redovno, biće dovoljne dve čaše sirćeta i pola čaše sode bikarbone, a za mericu uzmite običnu plastičnu čašu za jogurt.


Uputstvo


Izvadite fioku u koju inače sipate prašak i omekšivač, pa je dobro operite i poprskajte sirćetom. Istrljajte je grubom stranom sunđera ili starom četkicom za zube, pa isperite, blago prosušite ubrusom i vratite na mesto.


Potom u bubanj sipajte pola pripremljenog sirćeta, a drugu polovinu u fioku. U preostale dve pregrade fioke sipajte po pola odvojene sode bikarbone, pa uključite program za otkuvavanje.


Kada se program završi, ponovo poprskajte mašinu sirćetom, pa čisdtom krpom obrišite bubanj i vrata.

 

 

 

 

makonda-tracker