KORISNO JE ZNATI

Kako PRAVILNO očistiti i dezinfikovati IGRAČKE? 4 saveta + VODIČ KORAK PO KORAK

0

Održavanje igračaka može biti veoma zahtevno, naročito ako su deca mala, pa još uvek sve stavljaju u usta 

Čišćenje igračaka vodič korak po korak
Čišćenje igračaka vodič korak po korakfoto: Shutterstock / Kostikova Natalia

Većina roditelja razmišlja o tome da li su igračke s kojima se njihovo dete igra čiste i bezbedne. Klice se nalaze svuda, a ako dete ne opere ruke posle igre one se prenose svuda i mogu dovesti do raznih bolesti i infekcija.

 

Zato je važno voditi računa o tome da one budu čiste, ali i da se s vremena na vreme dezinfikuju tako da se preko njih ne mogu preneti bakterije do dečijih ruku i usta.

 

Prljave igračke mogu da sadrže razne štetne klice, uključujući bakterije, viruse i gljivice. Ovi patogeni mogu izazvati bolesti kao što su prehlada, grip, gastrointestinalne infekcije i infekcije kože.

 

 

Deca, posebno odojčad i mala deca koja često stavljaju igračke u usta, su podložnija ovim rizicima. Redovno čišćenje i dezinfekcija igračaka su od suštinskog značaja za održavanje bezbednog i higijenskog okruženja za igru.

 

U ovom članku istražujemo osnove čišćenja igračaka, dajući vam uputstva korak po korak za čišćenje različitih vrsta igračaka.

 

Kako očistiti igračke na pravi način (vodič korak po korak):


1. Sortiranje

 

Pre čišćenja, bitno je sortirati igračke na osnovu njihovog materijala i načina na koji se čiste. Razdvojite igračke u kategorije kao što su plastične, drvene i elektronske igračke. Ovo će pomoći da se osigura da svaka igračka dobije odgovarajući metod čišćenja.

 

2. Čišćenje plastičnih igračaka

 

Da biste očistili plastične igračke, počnite tako što ćete ukloniti svu prljavštinu ili ostatke hrane sa njih. Operite ih sapunom i toplom vodom. Dobro isperite igračke i ostavite ih da se osuše na vazduhu.

 

Kako pravilno očistiti igračke?
Kako pravilno očistiti igračke?foto: Shutterstock

 

3. Čišćenje drvenih igračaka

 

Drvene igračke treba tako što ćete ih površno obrisati tek malo navlaženom pamučnom krpom. Njih ne treba mnogo kvasiti kako se ne bi drvo napilo vodom, a potom promenilo svoj oblik kada se osuši. 

 

4. Čišćenje električnih igračaka

 

Kada čistite elektronske igračke, pratite uputstva proizvođača, jer one mogu imati posebne smernice za čišćenje. Najbolje je da ih čistite vlažnom krpom ili isprskate alkoholom tako da ne preterate, da se ne ošteti deo gde je elektronika.  Izbegavajte korišćenje prekomerne vlage ili potapanje igračke u vodu, jer to može da ošteti elektronske komponente.

 

Kako se čiste drvene igračke?
Kako se čiste drvene igračke?foto: Shutterstock

 

Najčešći tipovi klica koje se nalaze na nečistim igračkama su Staphilococcus aureus, Escherichia coli (E. coli), Salmonella, virusi gripa i respiratorni sincicijski virus (RSV). Ovi mikroorganizmi mogu dugo da opstanu na igračkama, što predstavlja rizik od prenošenja ako se ne čiste i dezinfikuju na odgovarajući način.

 

Koliko često treba da čistite igračke?


Učestalost čišćenja igračaka zavisi od nekoliko faktora, kao što su učestalost korišćenja igračaka, uzrast deteta i okruženje u kojem se igraju. Kao opšta smernica, preporučuje se čišćenje i dezinfekcija igračaka najmanje jednom nedeljno. Međutim, igračke koje su vidljivo prljave ili su bile izložene bolesti treba odmah očistiti i dezinfikovati.

 

Bonus video:

 

Kako da vratite stari izgled odeće koja se skupila?

 

makonda-tracker