dobro pripazite

Može da izazove oštećenja ili da sve izgleda još prljavije: 7 stvari koje ne smeju da se čiste SODOM BIKARBONOM

0

Iako je soda bikarbona vrlo efikasna u čišćenju, postoje neki predmeti koje ne bi trebalo održavati u njenu pomoć

soda bikarbona ima široku primenu u čišćenju
soda bikarbona ima široku primenu u čišćenjufoto: Sunny Forest/Shutterstock

Soda bikarbona ima široku primenu u domaćinstvu i poznata je kao odlično sredstvo za uklanjanje tvrdokornih fleka i masnoće, a posebno je efikasna u kombinaciji s alkoholnim sirćetom.


U reakciji koja se događa između ova dva sastojka dolazi do rastvaranja prljavštine i njenog lakšeg brisanja, pa se soda bikarbona koristi za čišćenje mnogih površina.


Međutim, nije mudro koristiti sodu bikarbonu kao sredstvo za ribanje baš svega – štaviše, postoje neki predmeti koje ni slučajno ne smete održavati na ovaj način.

 

  • Predmeti od aluminijuma


Soda bikarbona se koristi na mnogim metalnim površinama, ali s aluminijom se ne smemo zaletati.


Kako ističe Džek Prenter iz kompanije za čišćenje Chore Bliss, to je dopušteno samo ako ćete odmah temeljno da isperete šerpu ili jer soda bikarbona može da dovede do oksidacije aluminijuma i do toga da ova površina potamni i poprimi braon nijansu.

 

Kombinacija sode bikarbone i sirćeta je vrlo efikasna u čišćenju
Kombinacija sode bikarbone i sirćeta je vrlo efikasna u čišćenjufoto: EKramar/Shutterstock
  • Staklo

 

Često se može čuti savet da se u domaću mešavinu za pranje prozora doda malo sode bikarbone, ali to nije dobra ideja. Stručnjaci za čišćenje iz američke kompanije Clean Home smatraju da je ona prejak abraziv za osetljivu površinu kakva je staklo.

 

  • Drveni nameštaj

 

Budući da su drvene površine na nameštaju uglavnom premazane lakom, soda bikarbona može da ošteti ovaj završni sloj, posle čega drvo više nikad ne izgleda isto.

 

  • Šporet s keramičkom pločom

 

Iako se soda bikarbona često preporučuje za čišćenje upornih masnoća s keramičke ploče, to nije uvek dobro rešenje. Iako ona može da bude efikasna u tome, takođe može da je izgrebe i ostavi beli film koji se potom teško uklanja.

 

Soda bikarbona često se koristi u mešavini sa sirćetom za čišćenje raznih površina
Soda bikarbona često se koristi u mešavini sa sirćetom za čišćenje raznih površinafoto: Naviya/Shutterstock
  • Sve što ima pukotine i useke


Nakon što se soda bikarbona osuši, ukoliko se dobro ne očisti, ona može da ostavi prašnjav ostatak. Zbog toga, iako ste uklonili naslage bakterija i prašine, ova udubljenja i dalje izgledaju prljavo.

 

  • Pranje kose

 

U "uradi sama" receptima za maske i šampone za kosu čest sastojak je soda bikarbona, koja ipak ne bi trebalo da se primenjuje na ovaj način. Ona, naime, može da izazove preterano isušivanje vlasi i kože glave, što može da poremeti normalan nivo pH vrednosti kože glave i liši skalp prirodnih ulja.

 

  • Mermerne površine

 

Ukoliko u kući imate nešto od mermera i kvarca, ni slučajno ga ne čistite sodom bikarbonom jer ona, kao i u slučaju drvenih površina, može da ošteti zaštitni sloj kojim su premazani i ostavi ogrebotine.
 

 

BONUS VIDEO Još jedan super način da očistite rernu

 

makonda-tracker