super saveti

Kako očistiti nameštaj od punog drveta? Uz ove trikove TRAJAĆE VEČNO + najčešća greška koja ga može UNIŠTITI

0

Parketi, drvene stolice, stolovi i drugi nameštaj od drveta zahteva posebnu negu, a ovo su saveti zlata vredni 

Kako se čisti pod od punog drveta?
Kako se čisti pod od punog drveta?foto: Shutterstock / Robert Kneschke

Predmeti koji su izrađeni od punog drveta mogu da traju doživotno, ako se pravilno čiste i održavaju.

 

Prljavština koja se tokom vremena nakuplja na njima ih može učiniti ružnim i na kraju ih uništiti. Zato je važno da se redovno održavaju, a ovi saveti najviše se odnose na podove poput parketa i brodskog poda.

 

Ukoliko želite da im produžite vek trajanja i učinite da budu gotovo večni sledite sledeća uputstva za njihovo održavanje i čišćenje i bićete oduševljeni rezultatima.

 

 

Koliko često treba da čistite podove od punog drveta?


Lagano čišćenje podova od punog drveta, kao što je metenje, usisavanje ili brisanje prašine, trebalo bi da se obavlja svakodnevno ili bar jednom nedeljno. Ukoliko na njega prospete nešto potrebno je što pre ukloniti nečistoću i tečnost.

 

Kada je u pitanju dubinksko pranje, potrebno je svakih mesec do dva preći ga sa sredstvom za čišćenje koje je posebno namenjeno za drvene površine. Ovo može da varira u zavisnosti od toga koliko se gazi preko njega.

 

Kako se održava pod od punog drveta?
Kako se održava pod od punog drveta?foto: Comeback Images/Shutterstock

 

Svakodnevno čišćenje drvenih površina

 

Ono što je najvažnije jeste da se nećistoća sa drvenog nameštaja uklanja redovono. Ne treba dozvoliti da se ona nagomila, već je ukloniti bar jednom nedeljno. Ukoliko želite detaljno čišćenje fokusirajte se na to da koristite ona sredstva koja su previđena za drvo i koja ga neće oštetiti.


Najbolji način za uklanjanje nečistoća je korišćenje mekih četkica ili metlica, a za podove usisivača. Time ćete izbeći da pod izgrebete i na njemu napravite trajna oštećenja. Ono što je važno jeste da obratite pažnju da li je na papučici izbačena metlica, koja sprečava da plastika dođe u dodir sa podom.


Površine i predmete koji su izrađeni od punog drveta nikada ne treba brisati vodom, niti mnogo mokrom krpom, jer će oni svu vlagu upiti u sebe. Nakon što se osuše mogu se izdeformisati ili promeniti boju. 

 

Savetu za negu drvenih površina
Savetu za negu drvenih površina foto: fizkes/Shutterstock

 

Ukoliko brišete vlažnom krpom, potrebno je površinu posušiti ubrusom ili nekim drugim papirom koji je potpuno suv.

 

Da biste zaštitili recimo sto od punog drveta prekrijte ga stolnjakom ili mušemo, na pod stavite tepih ili stazu, makar na delove koji se često koriste. Stolice prekrijte sedalicama i time ćete sprečiti nepotrebno grebanje i habanje.

 

Ne dozvolite, čak ni gostima, da vam u kuću, preko parketa ulaze u obući koja ima izbočine poput štikli. One trajno mogu da upropaste pod i time vam načine štetu koja će vas, da je popravite, skupo koštati. 

 

Bonus video:

 

Trik za ribanje rerne 

 

 

makonda-tracker