super saveti

Kako očistiti kožnu torbu kod kuće? Uputstvo KORAK PO KORAK koje će vam uštedeti na hiljade dinara

0

Kožne torbe mogu biti gotovo večne ako se pravilno održavaju

foto: Shutterstock / AngieYeoh
foto: Shutterstock / AngieYeoh

Bez obzira da li svoju kožnu torbu nosite svuda sa sobom ili je čuvate samo za posebne prilike, redovno čišćenje je važan deo održavanja njenog izgleda i očuvanja kože zdravom.

 

Koža je jedinstven materijal, pa je pravilo održavanje od presudnog značaja. U nastavku pročitajte sve što je potrebno da znate ukoliko imate kožnu torbu koju želite da sačuvate što duže.

 

 

Koliko često treba čistiti kožnu torbu?


Ako želite da vaša torba izgleda dobro i da koža ostane u odličnom stanju, preporučuje se čišćenje kožnih ženskih novčanika i torbi otprilike jednom mesečno.

 

Kako očistiti kožnu torbu u svom domu? 

 

1. Ispraznite je

 

Pre nego što krenete sa čišćenjem izvadite sve iz nje. Vodite računa da otvorite svaki džep i uklonite sve male predmete, kao što su smeće ili mrvice, koje bi se mogle sakriti. Okretanje torbe naopako da je istresite može pomoći da budete sigurni da u njoj ništa nije ostalo.

 

2. Koristite roler za čišćenje


Unutrašnjost torbe prođite valjakom za tkaninu koji će pokupiti sve nečistoće koje su ostale u njoj i nakon što ste je istresli. 

 

Saveti za čiščenje kožne torbe
Saveti za čiščenje kožne torbe foto: Shutterstock / Oleg Mitkevych

 

3. Obrišite torbu


Malu činiju napunite do pola do toplom vodom. Zatim dodajte nekoliko kapi sapuna i promešajte rastvor za čišćenje. Bez obzira da li je braon ili bela biće vam potrebna meka krpa kojom ćete ukloniti nečistoće sa spoljne strane torbe. Izbegavajte tkanine u boji jer bi se njihove boje mogle preneti u torbu.

 

4. Izglancajte je belom krpom

 

Nakon što ste uklonili nečistoće uzmite čistu i suvu krpu (opet, koristite samo belu) i dobro je prebrišite kako biste je posušili i uglancali. Kako torba počne da se suši, primetićete da koža postaje sjajnija.

 

5. Nanesite kremu za negu kože

 

Ukoliko koža nije lakovana najbolje je da je namažete kremom koja je predviđena za to. Ukoliko je lakovana nanesite specijalan lak kako bi dobila sjaj i vodite računa da ne pogrešite u odabiru materijala, da ne bi počela da se ljušti. 

 

Trikovi za čišćenje kožne torbe kod kuće
Trikovi za čišćenje kožne torbe kod kuće foto: Shutterstock / Viktoria Minkova

 

6. Negujte kožu, uklonite odmah fleke

 

Pravovremeno tretiranje mrlja na kožnim torbama je najbolji način da sprečite da mrlja ostane u vašoj torbi. Ako je vaša kožna torba isprskana važno je što pre ukloniti fleke. U suprotnom moraćete da potražite pomoć stručnjaka. 

 

Pogledajte savete u nastavku da biste izabrali najbolje proizvode za čišćenje mrlja od mastila, vina i ulja ili masti.

 

Mrlje od mastila: Nanesite malu količinu izopropil alkohola na mrlju pomoću pamučnog štapića. Obrišite mrlju čistom belom krpom dok se ne počne da bledi. Zatim koristite drugu belu krpu da nastavite da tapkate mesto dok se ne osuši. Možda ćete morati da ponovite ove korake za tvrdokornije mrlje.

 

 

Mrlje od vina: Da biste uklonili mrlje od vina sa vaše kožne torbe, napravite pastu kombinovanjem jednakih delova limunovog soka i sode bikarbone. Nanesite pastu direktno na mrlju i ostavite je da odstoji oko 10 minuta. Koristite čistu belu krpu da obrišete pastu. Većinu mrlja od vina ćete moći da uklonite ovom pastom, ali ako ne uspete treba da ponovite postupak. Nakon što uklonite mrlju, ostavite kožnu torbu da se potpuno osuši.

 

Mrlje od ulja i masti: Soda bikarbona, kukuruzni skrob i talk mogu biti od pomoći prilikom uklanjanja mrlja od ulja ili masti sa kože. Pospite prašak po vašem izboru preko mrlje i ostavite da odstoji preko noći. Sledećeg jutra koristite meku četku da uklonite puder i mrlju. Ponovite ako je potrebno.


Redovno čišćenje vaše kožne torbe će vam pomoći da produžite životni vek vaše torbe. Blagovremeno uklanjanju mrlja zaštitiće kožu i pomoći joj da održi lep izgled.

 

Bonus video:

 

Oribajte rernu uz pomoć jednog limuna

 

 

 

makonda-tracker