dva načina

Kako očistiti rđu sa poklopaca, posuđa, slavina, ključeva? Lako je i jednostavno i NEMA RIBANJA

0

Ne bacajte omiljene metalne predmete samo zato što su zarđali, već im u nekoliko poteza vratite stari sjaj 

foto: Shutterstock / Todor Dinchev
foto: Shutterstock / Todor Dinchev

Metalni predmeti su veoma otporni i dugotrajni, ali poneka se može desiti da zbog velike vlage oni počnu da koroziraju i da se na njima stvara rđa. Tada, mnogi s tugom odluče da bace te stvari, a zapravo postoji način da im se još malo produži vek trajanja.

 

Ukoliko je i u vašem domu ovo slučaj, ne brinite, donosimo vam nekoliko efinasnih saveta koji će pomoći da uklonite tragove rđe i omiljenim predmetima vratite stari sjaj.

 

Osim ako ne mislite na boju vašeg omiljenog jesenjeg džempera, niko ne voli reč „rđa“ – posebno kada se pojavljuje na predmetima u vašem domu, garaži, ili čak na vašem nameštaju na otvorenom.

 

 

Bez obzira šta je izazvalo rđu, na sreću, postoji nekoliko efikasnih načina da je uklonite. 


Kako očistiti metalnu rđu sodom bikarbonom?


U vašoj kuhinji verovatno već imate posudu sa sodom bikarbonom. U zavisnosti od veličine zarđalog predmeta, sipajte malo sode bikarbone u šolju, činiju ili veliku plastičnu posudu. Dodajte nekoliko kašika vode i mešajte dok ne dobijete pastu.

 

Nanesite pastu tako što ćete umočiti četkicu za zube i njom istrljajte površinu zahvaćenu rđom. Ostavite da odstoji 1 sat, pa očistite mekom četkicom. Isperite vodom i osušite krpom od mikrofibera. 

 

Kako ukloniti rđu s posuđa?
Kako ukloniti rđu s posuđa?foto: Shutterstock / larisa Stefanjuk

 

Kako očistiti rđu sa metala sirćetom?


Belo sirće je još jedna kuhinjska namirnica koja se može koristiti za uklanjanje rđe sa metala.


U zavisnosti od veličine zarđalog predmeta, napunite šolju, činiju ili veliku posudu sirćetom. Sirće treba da u potpunosti pokrije zarđali predmet (ili zarđali deo predmeta).


Stavite zarđali predmet u sirće. Ako je potrebno, stavite težak predmet ili činiju na zarđali predmet da biste ga držali potopljenim. Neka tako stoji 2 sata, a potom ga istrljajte četkicom, isperite i osušite. Ispolirajte ga krpom od mikrofibera. 

 

Bonus video:

 

Pogledajte šta je tajna savršenog ajvara:

 

 

makonda-tracker