Kako da uklonite ustajao miris iz kuće? Pomoću jednog trika sve će u roku od 3 minuta mirisati KAO NOVO

0

Ako i u vašem domu osećate miris ustajalog vazduha provetrite ga, a ako ni to ne pomaže primenite ove trikove 

Kako da se rešite neprijatnog mirisa u svom domu?
Kako da se rešite neprijatnog mirisa u svom domu?foto: Shutterstock / Krakenimages.com

Nije retkost da kada dođete kući sa posla kako zakoračite u kuću osetite ustajao miris koji vam se nikako ne dopada. Prvo za čim većina ljudi posegne jeste otvaranje prozora ili vrata, pravljenje promaje i ona situacija postane nešto bolja.

 

Ipak, već posle nekoliko sati isti, ružan miris se ponovo javlja i onda sigurno postavljate sebi pitanje, kako ga se rešiti na duže staze. 

 

Ako luftiranje prostorija ne pomaže, probajte da primenite neki od ovih trikova i da oterate zagušljiv, memljiv miris iz svog doma.

 

 

Proverite da negde nemate mokre stvari poput peškira, majica i tome slično 

 

Ako ste nekada ostavili prljave, mokre peškira na gomili i otputovali na nekoliko dana po povratku ste sigurno osetili ustajali miris buđi i vlage. Ovakav miris može da bude se pojavi i ako na drugim mestima imate vlagu, koja se recimo sliva niz krov, pa ulazi u stan ili kuću.

 

Spore buđi koje tada nastaju lako se šire kroz celu kuću i zato se taj neprijatan miris oseća svuda. Kada spore počnu da se razmnožavaju one emituju gasove koje naši nosevi lako mogu da otkriju.

 

Ako primetite i najmanju trunčicu buđi ddmah je očistite jer ćete jedino tako sprečiti njihov rast. 

 

Neprijatan miris u kući može da prouzrokuje buđ
Neprijatan miris u kući može da prouzrokuje buđfoto: Cast Of Thousands, Shutterstock

 

Evo gde još dosade spore buđi mogu da se nastane.

 

U kuhinji obratite pažnju oko sudopere i mašine za pranje sudova. Proverite takođe i da li ih ima u frižideru i malim uređajima koji koriste vodu, poput aparata za kafu i čajnika. Obavezno proverite i kantu za otpatke, jer bi plesan mogla rasti ispod obloge kesa za smeće za jednokratnu upotrebu.

 

U spavaćim sobama i dnevnom boravku pogledajte oko zaptivača prozora da li propuštaju i ispod saksijskih biljaka koje mogu da procure. Proverite da li u ormarima ima plesni naročito ako u njemu ostavljate mokru ili vlažnu obuću.

 

Ne zaboravite da odete do tavana, podruma i garaže da proverite da li ima vlažnih mesta oko prozora, bojlera i ventilacionih otvora.

 

 

Proverite da li ima curenja oko mašine za pranje veša i oko vrata mašina za pranje veša sa prednjim punjenjem koje mogu da izazovu buđ u vešernici ili kupatilu.

 

Uverite se da je otvor vaše mašine za sušenje čist i da spoljni otvor nije blokiran, tako da postoji dobar protok vazduha da eliminiše vlagu.

 

Letnje torbe za plažu i sportske torbe treba proveriti, jer zaboravljeni mokri peškiri za plažu, vodene igračke za plažu, mokre sportske čarape, jastučići za sportske uniforme i slični predmeti mogu izazvati stvaranje buđi ako se na njih zaboravi.

 

Na sva ova mesta možete da isprskate prirodni preparat koji ćete sami napraviti za samo nekoliko minuta, a koji će učiniti da sve površine, ormari, kupatilo, kuhinja mirišu kao da ste ih sada doneli iz prodavnice. 

 

Trikovi uz pomoć kojih ćete se rešiti neprijatnog miris u vašem domu
Trikovi uz pomoć kojih ćete se rešiti neprijatnog miris u vašem domufoto: Shutterstock/Krakenimages.com

 

Sve što vam je potrebno jeste flašica sa raspršivačem, malo sirćeta, soda bikarbona i eterično ulje eukaliptusa ili neke druge vama omiljene biljke. 

 

Litar vode, pola kašičice sode bikarbone, 2 kašike sirćeta i nekoliko kapi eteričnog ulja pomešajte u flašicu, a onda stavite raspršivač i samo isprskajte. Jednostavno je, a zaista efikasno. 

 

makonda-tracker