multipraktično

6 supermoći kuhinjske cediljke: Uz sledeće trikove postaćete kulinarski mag, a ova alatka vaš najbolji prijatelj

0

Sir, kolači, voće i povrće će postati magični uz ove male cake velikih majstora. 

Cediljka je multipraktična alatka
Cediljka je multipraktična alatkafoto: Longfin Media Shutterstock

Ako živite u malom stanu, veoma je praktično da naučite da štedite prostor. Montirate police na zid od poda do plafona, sabijate sve svoje džempere i ćebad u vakumsko zapečaćene kese, i brinete se da svaki komad kuhinjske opreme koju posedujete ostane na svom mestu. Kažete zbogom svim glomaznim, jednofunkcionalnim uređajima i uvek pronalazite načine da otkrijete nove primene svih alatki koje imate.

 

Uz to, možete da saznate i da je mrežasta cediljka jedan od najboljih multipraktičnih alata, kojim možete obaviti velki broj kućnih svakodnevnih poslova. Cediljka ne zauzima mnogo prostora, ima držače uz pomoć kojih može da stane na manje-više bilo koju posudu i da vam ruke ostavi slobodnim. Uz sve to, veoma je jeftina. Hajde da vidimo koje su sve magične supremoći mrežaste cediljke.

 

1. Poširana jaja

 

Mnogi ne mogu baš lako da naprave poširana jaja. Pokušavali su na razne načine, ali ona na kraju nikad ne izgledaju kao ona u restoranu. Međutim, i za to postoji jedan trik. Probajte da ocedite višak belanca u mrežastoj cediljki.

 

Jednostavno prebacite svoje razbijeno jaje iz posude u cediljku (postavite je preko sudopera ili činije) i lagano ga vrtite dok ta vodenasta tečnost ne iscuri. Zatim spustite cediljku u šerpu sa ključalom vode i ubacite jaje. Promešajte ga nekoliko puta da se ujednače kuvanje, i za samo nekoliko minuta dobićete idealno poširano jaje.

 

2. Najglatkiji pire i kremaste supe

 

Pire će biti poptuno svilenkast
Pire će biti poptuno svilenkast foto: Africa Studio Shutterstock

Blender će vam pomoći da mešane supe, smutije i pire postanu kremasti i ukusni. Ali osim ako niste izdvojili veliki novac za baš vrhunski blender, nećete uspeti da dobijete zaista svilenkasto glatku, baršunastu teksturu pirea.

 

Prolazak kroz mrežasto sito, uz mali pritisak zaobljenom stranom kašike il kutlače, razdvojiće krupnije i kašaste delove pireva. Eto vam tajne za svileni pire i širokog spektar kremastih supa od povrća. Ukoliko upotrebite malo više snage, cediljku možete koristiti čak i kao mlin za hranu.

 

3. Ceđenje voća

 

Može biti od koristi i pri ceđenju voća
Može biti od koristi i pri ceđenju voća foto: Shuterstock/dekazigzag

Baš može da bude nezgodno ukoliko vam neko klizavo gorko seme iz neke voćke upadne u salatu ili koktel. Rešenje je baš prosto. Samo cediljku balansirajte preko svoje činije ili čaše - sok prolazi, a semenke ostaju u njoj.

 

4. Magičan izgled kolača

 

Da li ste ikada pokušali da postignete efekat praha na kolačima, a dobili ste neke gromuljičaste mrlje i grudvice šećera? Evo rešenja. Samo ubacite šećer, kakao ili ukras po želji (na primer, bademovo brašno) u sito i držeći ga za ručku malo iznad vašeg deserta - lagano ga "tapnite".

 

5. Savršeno povrće kuvano na pari
 

Sjajan trik za kuvano povrće
Sjajan trik za kuvano povrćefoto: Sea Wave / Shutterstock

Šta je potrebno uraditi. Stavite cediljku na šerpu tik iznad vode i poklopite. I to je to. Ne može biti prostije.

 

6. Brzi i jednostavni sveži sirevi
 

Pravljenje sira može delovati kao komplikovan proces, pa mnogi pretpostavljaju da je za to potrebno mnogo znanja. posebne opreme i prostora.

 

Ali ako volite sveže sireve kao što su rikota, domaći sir i mocarela, imate sreće. Pravljenje ovih sireva kod kuće može trajati samo pet minuta i ne zahteva ništa više od litra mleka zagrejanog sa kiselinom poput limunovog soka ili sirćeta (ili, u slučaju mocarele, i limunske kiseline i sirćeta). Onda je samo pitanje kako izvući taj sir iz, pogađate, cedijke. Možete to uraditi sa ubrusima ili gazom.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker