Kako se jednom zauvek otarasiti golubova? Od najjedostavnijeg do najefikasnijeg rešenja

0

Jedno od najčešćih pitanja koje ljudi postavljaju jeste kako da se rešite ptica sa krovova, balkona i industrijskih objekata.

foto: Shutterstock / Viktorija Zar
foto: Shutterstock / Viktorija Zar

Iako svaka životinja u ekosistemu ima svoju ulogu, postoje one koje često narušavaju naš kvalitet života i od kojim moramo da pronađemo način da se zaštitimo.

 

Osim miševa, pacova i drugih glodara, tu su i golubovi koji u najboljem slučaju izazivaju neprijatnosti, a u najgorem mogu da naškode vašem zdravlju. Bez obzira na nered, golublji izmet je korozivan i može se urezati u čelik ili čak beton.

 

Najezda golubova zbog toga zna da bude ogroman problem, a evo i načina na koje možete da se rešite ovih dosadnih životinja.

 

 

Kako se otarasiti golubova na terasama?

 

Ukoliko su golubovi česti gosti na vašem balkonu, jedini način da ih se zauvek rešite jeste da postavite žicu, koja će ih sprečiti da uleću i prave vam nered. Žica ne mora da bude na terasi zauvek, samo dok se oni ne naviknu da im tu nije mesto.

 

Takođe postojie i takozvane „šok staze“ za odvraćanje ptica od balkona. Ove staze neće povrediti pticu, ali pružaju neprijatan osećaj koji čini vašu terasu mestom koje će golubovi veoma brzo u širokom luku obilaziti. 

 

Takođe, golubove možete oterati i raznim zvukovima ili refletujućom svetološću. To možete postići pomoću zvona, Milar balona, posuda od aluminijumske folije ili čak okačenih starih cedeova. Reflektovana svetlost dezorijentiše ptice.

 

Kako se rešiti golubova sa terase?
Kako se rešiti golubova sa terase?foto: Shutterstock / D.Somsup

 

Golubovi se takođe plaše sova, pa jednu plastičnu možete staviti kako biste ih uplašili. Takođe zmije im nisu prijatelji, a plastičnih ima po pristupačnim cenama, pa možete da isprobate i to rešenje. Ipak, to je obično kratkog daha, jer oni brzo uvide da im taj predmet nije pretnja. 

 

Osim toga, šiljci mogu da budu trajnije rešenje, jer će oni onemogućiti pticama da sleću i sede na terasi ili ogradi terase. Šiljci se savetuju za ograničena područja gde je cilj premestiti ptice na neko drugo mesto. Dostupni su u različitim materijalima od plastike do nerđajućeg čelika.

 

Još jedno efikasno rešenje mogu biti gel repelenti za ivice na kojima golubovi sede. Gel čini površinu lepljivom i ptice će pokušati da je izbegnu. Nažalost, prašina uzimaju svoj danak i ponovna primena je često neophodna. Primena gel repelenata se ne preporučuje tamo gde ima manjih ptica. Oni se mogu trajno zaglaviti u njemu.

 

 

makonda-tracker