male tajne velikih majstora

Kako da enterijer u domu izgleda SKUPLJE? Trikovi uz koje svaki stan postaje luksuzan (a nećete bankrotirati)

1

Uzmite inspiraciju od ovih dizajnera enterijera i otkrijte kako da dom izgleda skupo.

foto: Photographee.eu/Shutterstock
foto: Photographee.eu/Shutterstock

Postoji mnogo načina da dom izgleda skupo bez velikog utroška. Tajna postizanja tog izgleda zapravo nema veze s tim koliko ćete novca potrošiti!

 

Bez obzira da li tražite ideje za luksuzne dnevne sobe ili kupatilo, ovi stručni saveti za dizajn enterijera pomoći će vam da postignete "skupu estetiku" u svakoj prostoriji vašeg doma.


Šta je ono što zbog čega enterijer deluje skupo?

 

Suštinski, sve se svodi na materijale koje koristite i kako popunjavate svoj prostor. Svaki projekat dizajna enterijera treba da počne uklanjanjem nepotrebnih stvari. Na kraju krajeva, nered definitivno ne odaje utisak skupoće, zar ne? 

1. Pažljivo birajte nameštaj


Prošli su dani kada je komplet nameštaja bio marker odličnog dizajna enterijera. Danas je sve o teksturi i karakteru. Dekorisanje antikvitetima, posebno drvenim komadima, odličan je način da kuća izgleda skupo. Možete mešati starinske i novije komade da biste uredili prostor koji je zaista jedinstven za vas.

 

- Kada ukrašavate drvo, oduprite se želji da odaberete nameštaj iste vrste ili tona jer to ponekad može učiniti da soba izgleda ravno. Umesto toga, odlučite se za komade sa malim varijacijama u boji, za sofisticiraniji i uglađeniji izgled -  savetuje Rob Elis, šef dizajna u Dvell-u.

 

uređenje doma, Dnevna soba, enterijer, dizajn enterijera
foto: Shutterstock

2. Teksturu i poseban karakter dodajte oblaganjem zidova


Prvobitno korišćene u starinskim kućama kao metod izolacije, danas su zidne obloge omiljene zbog načina na koji utiču na prostoriju – na oko odmah vrišti „skupo“.


Dostupne su ideje za oblaganje bilo koje prostorije u vašem domu, od onih za oblaganje dnevne sobe do kupatila. Osim toga, to je iznenađujuće isplativ način ukrašavanja, često pristupačniji od tapeta.

 

Iako je zidna obloga daleko tradicionalnija opcija, zašto ne razmislite o oblogama na plafonu? Može da naglasi visinu prostora, još jednu tehniku koja čini da dom izgleda skupo.

 

Dnevna soba, Enterijer
foto: Shutterstock

3. Osvetljenje


Nijedan enterijer skupog izgleda nije potpun bez lustera, koji sam po sebi ne mora biti skup, što je od vitalnog značaja ako uređujete dom s ograničenim budžetom. Oni su rezervisani i za moderne i za tradicionalne domove.

 

- Lusteri su nakit enterijera -  kaže Oven Pacei, osnivač Renaissance London. -  Odličan način da poboljšate izgled svoje dnevne sobe je veličanstveni luster, bilo da je to kitnjast, u rokoko stilu, pozlaćeni komad ili savremeni sputnjik globus.

 

Kuhinja, Enterijer, Dom, Uređenje doma
foto: LightField Studios/Shutterstock

4. Dajte novu šansu vašim stepenicama


Obnavljanje kvaliteta stepeništa može izgledati kao neobičan način da kuća izgleda skupo, ali nove ideje mogu promeniti način na koji ljudi doživljavaju vaš dom.

 

- Stepenište je sastavni deo strukture svakog doma i prva je stvar koju vi i gosti vidite kada uđete unutra, tako da je ključno garantovati da je vaš ulaz upečatljiv. Stepenište po meri je savršen način da transformišete prostor u nešto što je nekada bilo „umorno“, u mesto koje je elegantno i prijatno - kaže Garet Bets, dizajner stepeništa Nevila Džonsona.

 

Dozvolite sebi da budete inspirisani najnovijim trendovima u oblasti stepeništa, ali uvek se držite dizajna koji odgovara periodu vašeg doma i postojećem dizajnu enterijera.

 

Čak i ako ne idete na potpunu promenu, postoji mnogo načina da ga ukrasite. Razmislite o tome da pocepate tepihe na stepeništu koji su istrošeni i da ih zamenite elegantnim elemntima za podove. 

 

stepenice
foto: Shutterstock

5. Ubacite poneku biljku

 

Dekoracija cvećem je brz i efikasan način da kuća izgleda skupo. Ne samo da sveže cveće donosi boju i teksturu u prostoriju, već donosi i osećaj života, a nekad čak i prožima sobu svojim prelepim mirisom.

 

Eukaliptus je omiljen među cvećarama za kreiranje mirisnih i luksuznih  enterijera. Upareni sa jednostavnom staklenom vazom i lepo umešani među sveže cveće kao što su ljiljani, karanfili i ruže, zapanjujući oblici stabljika eukaliptusa dodaće visinu i dimenziju svakoj prostoriji i dodati izgled raskoši - kaže Dani Turner, direktor za korisničko iskustvo u Bunchesu.

 

Zašto ne biste otišli ​​korak dalje i uberete sveže cveće. 

 

- Ovo je mnogo održiviji način uzgoja cveća za uređenje u vašem domu i izbegava se kupovina cveća koje je preletelo pola sveta - objašnjava Amelija Buke.

 

Sobne biljke, Kućne biljke, Zalivanje cveća, Sreća, Domaćinstvo, Enterijer, Devojka
foto: Dragana Gordic/Shutterstock

6. Uložite u umetnost koju volite


Dekorisanje umetničkim radovima može izgledati kao zastrašujući pohod, od odabira pravih boja i tekstura do veličine, oblika i položaja. Srećom, postoji mnogo saveta koji će vam pomoći da odaberete pravu stvar za svoj dom i mnoštvo ideja za zidove koje će vas sigurno inspirisati.

 

- Goli zidovi će učiniti da se prostor oseća praznim, ali ogromne slike gradskog pejzaža svakako nisu pravi odabir. Odvojite vreme za ulaganje u komade koji vam se istinski dopadaju, a koji takođe odgovaraju vašem prostoru, učiniće ogromnu razliku u celokupnom izgledu i osećaju svake sobe i pomoći će vam da napravite nešto što deluje autentično i smisleno. Nemojte žuriti sa ovim procesom ili vršiti pritisak na sebe da imate sve na svom mestu u roku od šest meseci. Izgradnja vaše kolekcije je deo zabave - kaže Sem Grejg, viši dizajner u Svoon-u.

 

Spavaća soba
foto: Shutterstock

7. Zamenite tepihe drvenim podovima 

 

Lepi, drveni podovi su veoma poželjna karakteristika. Voljen zbog svog autentičnog, prirodnog izgleda, izdržljivosti i topline pod nogama, dodaće skup izgled svakoj prostoriji u kojoj je postavljen.

 

- Podovi su ključni element kada je u pitanju postavljanje tona za svaki enterijer. Ispravite ovo kako treba i svi ostali detalji će doći na svoje mesto - kaže Darvin Ker, generalni direktor kompanije Voodpecker Flooring.

 

- Svetlije daske stvaraju element svežine tokom cele godine i iako možda ne nude isti izgled dramatičnosti kao njihove tamnije varijante, one ipak dodaju divan karakter domu - dodaje Darvin.

 

hodnik, enterijer, cipelarnik, kuća, dom
foto: Shutterstock

8. Ugradnja luksuznog materijala


Ne morate da se trudite kada dodajete luksuzne materijale svom domu. Da, mermerno kupatilo će izgledati zapanjujuće i definitivno odavati skupe vibracije, međutim, to nije jedini način.

 

Prvo, razmislite o uštedi u određenim prostorijama koje vam nisu toliko bitne – možda ćete izabrati podove od konstruisanog drveta, preko pravog drveta ili se odlučite za pristupačniju marku boje – tako da imate budžet za ulaganje u stvari koje zaista jesu važne za vas - možda mermerna sudopera za vašu kuhinju ili veliki kamin za vašu dnevnu sobu.

 

Takođe možete da dodate komade napravljene od luksuznih materijala, kao što je mermerni poslužavnik na stočiću za kafu ili zlatnu sveću; ovo će pomoći da vaša kuća izgleda skuplje, a da pritom ne bankrotirate.

 

kupatilo
foto: Profimedia

9. Kablove sklonite iz vidokruga


Živimo u tehnološkom svetu i verovatno je da će kablovi biti u svakoj prostoriji vašeg doma, od televizora u dnevnoj sobi, aparata u kuhinji do punjača u spavaćoj sobi. Međutim, čak i najelegantnija soba će biti očajnog izgleda zbog spleta zalutalih kablova. Da bi se postigao skup izgled kuće, neophodno je da se ovaj izvor vizuelnog nereda smanji što je više moguće.

 

Ako imate televizor na zidu ili razmišljate o idejama za TV, razmislite o provođenju kablova kroz zid da biste postigli besprekoran izgled. Zatim sakrijte periferne uređaje u ormare ili susedne ormare da biste nastavili sa estetikom bez žica.

 

Za punjače uređaja, razmislite o bežičnoj opciji. Jedan kabl može da se uvuče iza komode ili noćnih ormarića, a priključna stanica će obezbediti jednostavan, minimalistički način za punjenje svih vaših uređaja bez svih kablova.

 

U kuhinji je najlakši način držati aparate van vidokruga. Čuvajte tostere, blendere i druge sprave u ormaru. Ovo ne samo da će skloniti kablove, već i vaše kuhinjske ploče biće čiste.

 

10. Dodajte starinski tepih


- Luksuzni tepisi mogu odati odati skup utisak. Izaberite opcije koje su izdržljive i otporne na mrlje - kaže Džesika Nelson. Prostirke takođe čine veliku razliku u dizajnu. Obično se odlučujemo za opcije debljeg filca u odnosu na verzije sa tanjim mrežama. Postoje neke sjajne skupe opcije, ali volimo i starinske prostirke koje su povoljnije za budžet - dodaje Džesika.

 

Jednom kada odaberete savršen dizajn – postoji mnogo ideja za tepihe za spavaću sobu ili ideje za prostirke za dnevnu sobu koje će vas sigurno inspirisati – takođe je važno da znate kako da očistite prostirku kako biste zadržali svoj najbolji izgled.

 

Ombre zavesa, roze, roze soba, enterijer
foto: Shutterstock

11. Pazite na detalje


Završni detalji su odličan način da vaš dom izgleda skupo. Razmislite o ručkama na vratima, fiokama, prekidačima za svetla i utičnicama. Ovi elementi se često zanemaruju, ali pravi dizajn može spojiti celu šemu.

 

- Prekidači za svetlo su najinteraktivniji deo vašeg enterijera i trebalo bi da budu sastavni deo dizajna - kaže Hauard Solomons, šef dizajna
u Vandsvorth ElectricalSve čime se tako često rukuje mora da odražava kvalitet, ne samo u svom izgledu već i u dodiru.


Iako su utičnice i prekidači mali detalji, ovo nije mesto na kome treba štedeti – odlučite se za najbolje što možete priuštiti. Stvorite harmoničan izgled tako što ćete osigurati da su ručke na vratima i elementi za povlačenje fioka i ormarića od istog materijala kao i vaše utičnice i prekidači.

 

Svekrvin jezik, Kućno cveće, Sobne biljke, Kućne biljke, Enterijer, Biljke, Vazduh
foto: Grumpy Cow Studios/Shutterstock

Jedan od najboljih načina na koji možete učiniti da vaša kuća izgleda skupo je vaš dekor. Bilo da se radi o vazama sa cvećem, umetničkim delima i sl.

 

Ne zaboravite i na prefarbavanje.

 

- Da biste dali život sobi, koristite moć boje. Svež sloj može da napravi veliku razliku - kaže Meri Paton.

 

 

makonda-tracker