dobro je znati

Visoka temperatura će ih POTPUNO UNIŠTITI: Ove četiri stvari NIKADA ne stavljaje u MAŠINU ZA PRANJE SUDOVA

0

Ponekad je bolje neke sudove oprati na ruke, jer ih mašinsko pranje može upropastiti

foto: Shutterstock / pikselstock
foto: Shutterstock / pikselstock

Ukoliko mislite da svo posuđe može da se pere u mašini znajte da se varate. Postoji ono koje je izrađeno od materijala koji ne podnose visoke temperature, ali i ono koje je prosto bolje oprati ručno.

 

Ako ste u dilemi o kojem posuđu govorimo pogledajte sledeći spisak, sigurno ste nekada neku od ovih stvari stavljali u mašinu, a niste znali da zbog toga ona može da izgubi svoju funkciju.

 

 

Okrnjeni tanjiri, napukle čaše

 

Ako imate tanjir koji je okrnjen ili zalepljen, čaše koje su napukle, njih nikako ne stavljajte u mašinu za sudove. Velika je verovatnoća da će se nakon izlaganja velikoj temperaturi ovi sudovi uništiti. 

 

Noževi za sečenje mesa

 

Noževe za sečenje mesa nikada ne bi stavljajte u mašinu za sudove, jer će se veoma brzo istupiti i više s njima nećete moći da isečete gotovo ništa.

 

Tiganj, Pranje sudova
foto: Gorodenkoff/Shutterstock

 

Drvene daske za sečenje

 

Drvo je materijal koji ne trpi visoke temperature, a daske za sečenje napravljene od njega vrlo brzo nakon pranja mogu promeniti oblik, izvitoperiti se, a onda vam ne preostaje ništa drugo do da ih bacite. 


Posuđe koje na sebi sadrži mere

 

Bokali, činije, posude koje su izrađene od plastike i na sebi imaju jedinice mere ne treba da se peru u mašini za sudove. Osim što plastika može da se ošteti, takođe se oznake mogu izbrisati.

 

 

 

makonda-tracker