čista kuća, mirisna kuća

Za SVEŽINU u domaćinstvu: Kako učiniti da vam kuća prijatno miriše

0

Stručnjaci ističu da je najbolje kada je u kući miris potpuno neutralan, a evo koje korake najpre morate da ispoštujete.

foto: Shutterstock, fizkes
foto: Shutterstock, fizkes

Ponekad je neprijatan miris nešto sa čime se susretne svaki dom. Kada je vazduh "svež", to je dobar znak, a neugodno nam je kad se nešto "oseća".

Zapravo, kako je rekla Melisa Mejker, osnivačica kompanije za čišćenje Clean My Space, čista kuća "nema nikakav miris":

 

Za one koji ne vole jake mirise, imaju alergiju, astmu, postoje načini kako da vaša kuća zamiriše na najbolji način, a da se loši mirisi neutrališu...

 

 

  • Vlaga

 

Ovo je razlog broj 1 zbog vaše domaćinstvo može neprijatno mirisati. Proverite nivo vlage u svakoj sobi, a neki od načine prevencije jesu izbegavanje tepiha koji se direktno naslanjaju na zid, što može uticati na vlagu, posebno u kupatilu i kuhinji. Možete koristiti proizvode koji apsorbuju vlagu. Sunđere menjajte redovno, neka vaši peškiri uvek budu suvi...

 

  • Đubre

 

Očigledno je, ali treba naglasiti: kutije i kese sa đubretom moraju jako brzo nestati iz vaše kuće. Što više vremena provedemo sa đubretom, to je veća šansa da ga manje osećamo, već se adaptiramo na taj miris. Uz to, čistite redovno kantu za đubre, barem jednom mesečno. Koristite manje kante kako biste bili, maltene, primorani da redovno izbacujete đubre.

 

Glad, Dijeta, Ishrana, Hrana, Frižider
foto: Shutterstock

 

  • Frižider

 

Otvorite frižider! Bacite odmah sve što više nije za upotrebu i konzumiranje, čak i ona hrana za koju uvek mislimo da "traje zauvek". Često neke proizvode i tegle uvek guramo na kraj frižidera i zaboravljamo na njih. Jednom mesečno organizujte frižider, ali ga i čistite. Ako imate police ili fioke, izvadite ih i potopite u vruću vodu sa sapunom. Sirćetom i deterdžentom čistite frižider, pa brišite vlažnom krpom. 

 

  • Mekane površine

 

Tepisi, jastuci, posteljina, zavese jesu magnet za neprijatne mirise. Samo na tepihu jedna mrlja može dovesti do buđi. Proverite etikete kako biste videli da li vaše stvari mogu da se peru u mašini, mada je za neke najbolje ostaviti pranje profesionalcima. 

 

Da biste se rešili neprijatnog mirisa sa tepiha, najbolje je da odmah napadnete mrlju. Što više usisavate i čistite tepih, manja je šansa da će se osećati. Možete mrlju poprskati praškom za pecivo, ostaviti par sati da odstoji, pa usisati. 

 

Osim toga, otvarajte redovno prozore i zapamtite da jaki mirisi nisu neophodni. Štaviše, bolje je kad je miris potpuno neutralan, a ako volite da "zamiriše", probajte s esencijalnim uljima. Inače, Mejker ističe da mirise poput jabuke i cimeta ostavite za trenutke kada ste sami kod kuće, kao i bilo koje mirise koji su "šećerasti". Zadržite se na cvetnim, citrusnim i drvenastim notama.

 

 

makonda-tracker