zanimljivo

Očistite kuću kao da je britanski dvor: Kućna pomoćnica kraljica Elizabete otkrila GLAVNA PRAVILA za čišćenje palate

1

U domu kraljice Elizabete II moraju se poštovati mnogobrojna pravila, pa nije izuzetak ni čišćenje same Bakingemske palate. Proverite koliko se njihovi saveti za čišćenje i sređivanje doma razlikuju od naših!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Čitavu deceniju glavna kućna pomoćnica kraljice Elizabete II bila je Barbara Olred. Ona je podelila glavne savete za čišćenje doma kraljevske porodice i neki njeni saveti bi vas mogli iznenaditi.

 

  • Izbeljivač je zabranjen

 

Kako se ne bi uklonio sjaj, izbeljivač je potpuno zabranjen. Prilikom čišćenja toaleta ili escajga, upotrebljava se jedna stvar, a to je proizvod protiv kamenca.

 

Ona je dala i jedan savet za čišćenje: uz pastu od dve kašike soli i kašičice sirćeta najbolje se čiste površine u toaletu poput kade, slavine... Ako ima buđi, dodajte u ovu smesu prašak za pecivo i sok od limuna!

 

  • Usisivač se ne koristi

 

Da li ste znali da u Bakingemskoj palati usisavanje nije dozvoljeno? Iako ima skoro 800 soba, usisivač se ne koristi da ne bi stvarao buku. Čistači metu tepihe, a možemo zamisliti koliko im je teško bez usisivača.

 

  • Nakit čiste alkoholom

 

Kako dijamanti na kraljičinim tijarama i nakitu ne bi skupljali prašinu, stilistkinja kraljice otkrila je da sjaj nakitu daje mešavinom džina i vode!

 

  • Krevet se namešta na poseban način

 

Ivice jastučnica moraju biti okrenute na unutrašnju stranu, krevet ima samo dva jastuka, jorgan je presavijen "na trećine"... Ako jastuci imaju pruge, sve moraju biti usmerene na istu stranu... Prekomplikovano?

 

  • A prašina?

 

Barbara Olred čisti prašinu krećući od plafona, i to s leve strane, a ima ćetku za paučinu koja je visoka do vrha plafona. Svi ukrasi i predmeti brišu se četkom ili vlažnom krpom za prašinu. Ako je predmet drven, sredtsvo za čišćenje se ne nanosi direktno na njega, već na krpu.

 

 

makonda-tracker