sve već imate u kuhinji

NEMA JEDNOSTAVNIJEG I EFIKASNIJEG NAČINA: Kako očistiti peglu od kamenca i najtvrdokornijih mrlja?

0

Veoma je važno da ploča pegle uvek bude čista, a za to vam nisu potrebna skupa sredstva — dovoljan je ovaj trik!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Da biste sprečili stvaranje kamenca, najbolje je da odmah posle upotrebe, dok je pegla na paru još vruća, ispraznite vodu iz nje. U peglu uvek nalivajte vodu prema uputstvu proizvođača.

 

Peglu bi trebalo redovno čistiti da se na njenoj ploči ne nakupe tvrdokorne mrlje. Takođe, treba voditi računa o rezervoaru za vodu da se u njemu ne nakupi kamenac, mada savremene pegle imaju filtere, pa ne morate u peglu sipati destilovanu vodu. Zato treba pažljivo pročitati uputstvo za korišćenje pegle kada je kupite.

 

 

Kako očistiti peglu od kamenca?

 

Isključite obavezno peglu iz struje, stavite masku na lice, zatim napravite smesu od jednake razmere sirćeta i soli, zagrejte to tek toliko dok se sva so ne otopi.


Napunite ovom tečnošću ¾ rezervoara pegle i lagano protresite nekoliko minuta.


Potom, pritišćući dugme za otpuštanje pare, ispraznite rezervoar za vodu.
Posle toga par puta napunite rezervoar pa ispraznite da dobro isperete peglu od ove tečnosti za čišćenje.


Na ovaj način ćete ukloniti kamenac iz rezervoara i iz rupica za paru na pegli.


Najbolje je peglu očistiti odmah posle korišćenja, odnosno dok je još vruća.

 

Ukoliko upotrebite oštre predmete za čišćenje pegle kao što je žičana spužva ili nož, najverovatnije ćete trajno oštetiti ploču za peglanje.

 

foto: Profimedia

Kako očistiti peglu od tvrdokornih mrlja i naslaga?

 

Peglu ćete lako očistiti pastom za zube. Nanesite pastu na grejnu ploču i dobro istrljajte. Nakon toga prebrišite je vlažnom pa suvom krpom. Ukoliko je potrebno, ponovite postupak par puta.


Još vrućom peglom pređite preko vlažnog peškira ili aluminijumske folije.
Na novinu nakapajte par kapi biljnog ulja pa pređite peglom preko nje, a zatim peglom pređite preko čistog papira.


Naslage od sintetičkih materijala je teško skinuti, i zato morate da budete uporni. U tom slučaju koristite kupovnu pastu za čišćenje i to par puta ponovite. Na kraju je istrljajte sodom bikarbonom.


Zalepljenu tkaninu na grejnoj ploči ćete skinuti tako što ćete vruću peglu snažno prevući preko pamučne, prethodno namočene krpe. Ukoliko ostane još nešto na pegli, probajte, kad se pegla ohladi to odstraniti pastom napravljenom od vode i sode bikarbone.


Stavite krupnu so na papir ili meku (staru) krpu i vrelom peglom peglajte po toj soli, ona će se usitniti a pegla očistiti bez ikakvih posledica.
 

 

makonda-tracker