olakšavaju život

ŠTA AKO PRESOLITE JELO, KAKO DA BANANE NE POCRNE? 14 jednostavnih trikova iskusnih domaćica koje MORATE znati

0

Prenosimo vam neke tajne iskusnih domaćica koje su neophodne kako bi vam život u kulinarskom carstvu bio lakši, ali i lepši.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Dobra domaćica koristi uvek oprobane trikove za pomoć u kući. Neki od naših predloga uštedeće vam i vreme i novac


ZAGORELE ŠERPE

 

Ako su vam šerpe zagorele posle kuvanja sipajte u nju limun, sirće i malo deterdženta, prokuvajte i posuda će biti kao nova.

 

ZAMRZNITE LUK

 

Malo toga možete da uradite da biste poštedeli sebe, ukućane i komšije neprijtnog mirisa dinstanog luka. Ono što možete da uradite je da jednom nedeljno ili ređe izdinstate veću količinu crnog luka, a potom ga zamrznete. Za svako naredno kuvanje samo odvojte kašikom i koristite ga normalno.

 

LISNATO TESTO

 

Ako vam lisnato testo preostane nakon upotrebe, ostatke ne bacajte. Zamesite manje komade, a u posudi umutite jaje. Premažite testo i pospite rendanim sirom. Pecite u rerni na temperaturi od 200 C oko 10 minuta. Ovo posluženje možete servirati i toplo i hladno.

 

 

PASTA ZA OTISKE

 

Sve mesingane površine u kuhinji, kvake, držače za ubruse, maramice, salvete najlakše ćete odmastiti i oribati običnom pastom za zube.

 

KOCKICE LEDA S VOĆEM

 

Kockice leda za aperitiv biće lepše i ukusnije ako u vodu, u posudu za led, stavite tanko izrezane kore limuna ili pomorandže, višnje ili bobice grožđa.

 

SVEŽE BANANE

 

Da banane u voćnoj salati ne bi pocrnele, poprskajte ih limunovim sokom i pospite prah šećerom.

 

DA LAKŠE OLJUŠTITE PARADAJZ

 

Da biste lakše skinuli kožicu s paradajza, prelijte ga ključalom vodom. Tako će ovaj posao biti znatno lakši, a paradajz se neće raspadati.

 

foto: Shutterstock

SVEŽ KUVANI KROMPIR

 

Ako vam je preostala veća količina kuvanog krompira, uz malo volje možete imati ukusan dodatak uz novi ručak. Prelijte ga slanom, kipućom vodom i pustite da provri, zatim vodu ocedite. Na taj način, za samo nekoliko minuta, krompir možete poslužiti kao da je sveže skuvan, uz glavno jelo.

 

SO PROTIV GORČINE

 

Kad kuvate testeninu so stavite u vruću vodu, da pasta ne bi bila gorkog ukusa.

 

ŠEĆER − PRIRODNI KONZERVANS

 

Jagode, maline, kajsije, breskve i ostalo voće koje ostavljate u zamrzivač, uvek pakujte u posude i svaki red voća dobro pospite šećerom. Šećer ne dozvoljava mrazu da prodre u njega i oduzme mu prirodan ukus.

 

PRESOLJENO JELO

 

Ako ste presolili jelo, dodajte jedan ili više krompira i oni će „pokupiti“ sav višak soli.

 

ČUVANJE MASLACA VAN FRIŽIDERA

 

Maslac držite u plastičnoj posudi sa hermetičkim poklopcem u kojoj je pitka, a može i morska voda, tako da maslac pliva. Ovako ga možete čuvati potpuno bez odlaganja u frižider, a biće i mekan, pa će se lako razmazivati.

 

SIRĆE ZA ČIŠĆENJE KUHINJE

 

Nanesite na krpu sirće i malo soli i ovom mešavinom izribajte pločice u kuhinji, kao i sve zamašćene površine. I ako vam se zapuše slivnici koristite sirće: sipajte 2 dl, sačekajte desetak minuta, a zatim pustite jak mlaz vrele vode.

 

ZAPEČENI SIREVI

 

Stručnjaci su testirali sireve na visokim temperaturama, a mi vam nudimo spisak sireva koji su najbolji za pripremu toplih sendviča, pica ili jela od povrća.

 

  • Parmezan: Ovoj vrsti italijanskog sira treba dodati malo pavlake, jer se nakon zagrevanja brzo stvrdne i postane gorak.
  • Ementaler: To je veoma mastan sir, koji se lako topi i ima lepu zlatnu boju. Najbolji je za topla jela kada je prezreo.
  • Mocarela: Kad se zapeče, dobije lep ukus. Savetujemo da ovaj sir koristite kada spremate picu, a odličan ukus daje i salatama od svežeg povrća.

 

 

makonda-tracker