probajte

NIJE SAMO ZA SKIDANJE LAKA SA NOKTIJU: 6 trikova za efikasno čišćenje acetonom

0

Iznenadiće vas šta sve možete da uradite sa jednim acetonom

foto: Profimedia
foto: Profimedia

1. Čišćenje tastature

 

Stavite malo acetona na tufer ili komadić vate i oprezno prebrišite tastaturu ugašenog računara. Prvo isprobajte na maloj površini, da ne bi eventualno bilo neprijatnih iznenađenja.

 

2. Otklanjanje mrlja od čaja ili kafe

 

Takođe sa malo acetona na vati protrljajte dok mrlja ne nestane. Posle dobro isperite deterdžentom i vodom. Oprezno sa porcelanskim šoljicama kada je na njima nešto nacrtano, moglo bi vremenom da izbledi ukoliko ponavljate ovaj postupak.

3. Poliranje kožnih cipela

 

Ako otkrijete male ogrebotine na svojim kožnim cipelama, možete ih otkloniti krpicom natopljenom acetonom, samo lagano prebrišite. Pre toga isprobajte na maloj površini. 

 

4. Čišćenje brijača

 

Aceton ima i dezinfekcijsko dejstvo; nakon korišćenja brijača, potopite oštricu u aceton, neka deluje nekoliko minuta, pa isperite vodom.

5. Uklanjanje nalepnica

 

Vinjeta na staklu automobila ili dečje nalepnice na vratima često se tvrdoglavo drže. Skinite nalepnicu koliko je to moguće, a potom ostatak natrljajte acetonom. To najbolje deluje na staklu. Na drugim površinama, poput drveta, najpre testirajte aceton da ne uništite površinu.

6. Čišćenje pribora za lepotu i šminku

 

"Okupajte" bjuti pribor u acetonu i temeljno isperite. Tako se smanjuje rizik od upala i bubuljica, što može da se desi kad koristite prljavi pribor.

 

 


 

makonda-tracker