probajte bar jedan

NE KOŠTA GOTOVO NIŠTA! 5 načina da rashladite svoj dom ako nemate klima-uređaj

0

Evo kako da unesete dašak svežine i snimite temperaturu u stanu tokom vrelih letnjih dana

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Prvi i osnovni savet je da što više sunčevog svetla i toplote zadržimo van stana i to tako što ćemo tokom dana držati prozore zatvorenim, uz obavezno spuštanje roletni. 


Prostorije je zato potrebno provetravati noću i rano ujutru. Od velike koristi tokom velikih vrućina može da bude i ventilator, a utrošak energije biće znatno manji nego kad se rashlađujete klima-uređajima. Da bi ovakav način dao pravi efekat evo i jedan trik - nabavite nekoliko flašica, napunite ih vodom i u svaku sipajte po dve-tri kašičice soli, a potom ih preko noći stavite u zamrzivač. 


So snižava nivo temperature na kojoj se voda smrzava, pa dobijate super ledenu flašicu leda. Ujutro ih izvadite i stavite ispred ventilatora. I obavezno poslužavnik ispod zbog otapanja. Preporučuje se i uključivanje što manje električnih aparata jer oni isijavaju toplotu. Isto je i sa rasvetom.

 

 

1. Zamračite prostorije.

 

Prozore tokom najtoplijeg dela dana treba držati zatvorenim i sa spuštenim roletnama. Takođe, savetuje se da se na prozore stave beli ili svetli zastori jer se na taj način odbija svetlost.

 

2. Jutarnje i večernje obavezno tuširanje.

 

Vlažnost vazduha čini prostor toplijim. Zato je potrebno da se veš pere rano ujutro ili kasno uveče, a tuširanje praktikujte tokom najhladnijeg dela dana.

 

3. Stavljajte led na zglobove i vrat.

 

Povremeno na zglobove, čelo ili vrat treba staviti vrećice s ledom. Tuširajte se mlakom ili hladnom vodom, a po završetku ne koristite peškir za brisanje, već pustite da voda sama ispari.

 

foto: Shutterstock

4. Isključite sve iz struje.

 

Kada niste kod kuće, preporučuje se da isključite iz struje što više električnih aparata. Kada ste kod kuće, u najtoplijem delu dana koristite samo one aparate koji su vam preko potrebni. Na primer, veš-mašinu koristite rano ujutro ili kasno uveče. Takođe, savetuje se i da obične sijalice zamenite fluorescentnim. Svetlo znatno isijava toplotu, a fluorescentne sijalice su hladnije.

 

5. Što više sobnog cveća.

 

Sobno cveće neće pomoći da se rashladi prostorija u kojoj boravite, ali je veoma bitno pošto proizvodi kiseonik, uklanja neprijatne mirise, pa će vazduh biti čistiji.

 

 

makonda-tracker