bez panike

Šta bi TRUDNICE trebalo da znaju o CARSKOM REZU!

0

Pažljivo slušajte savete lekara. 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Iako mnoge žene u poodmaklog trudnoći strepe od porođaja i svih propratnih tegoba, a nekada previše razmišljanja samo odmaže u sagledavanju realne situacije.

 

Carski rez predstavlja hiruški zahvat koji obično služi za kritične momente i kada lekar odluči da je to najbolje rešenje za majku i dete. Mada u današnje vreme sve češće slušamo o ovoj metodi kao o pomodarstvu i "lakšoj strani posla."

 

Ukoliko lekar koji vodi vaš porođaj odluči da ste ipak za medotu Carski rez, ovo bi trebalo imati u vidu:

 

Od carskog reza ostaje vidljiv ožiljak, koji se  ranije protezao vertikalno, onom tamnom linijom ka pupku i neprirodno delio stomak na pola, a sada skoro svi lekari sekciju izvode horizonatalno, ispod obline stomaka, pa je ožiljak manje uočljiv i lakše ga je pokriti. 

Svaka intervencija ima  rizike, a carski rez se najčešće izvodi u totalnoj anesteziji, kao i svaka operacija.

Nakon operacije potreban vam je poseban tretman i niste odmah u stanju da preuzmete sve dužnosti majke. 

Postavlja se i pitanje dojenja, kretanja mleka, koje ume da bude problematično, češće nego kod žena koje se porađaju na uobičajen način.

 

 

foto: Profimedia

Postoperativni tok će biti malo duži, nego kada se porađate prirodnim putem.

Nekoliko dana bi bilo najbolje da mirujete, kako biste što pre mogli da uzmete u naručje dete i obavljate sve dužnosti koje vas čekaju.

 

Najvažnije je da ostanete "hladne" glave, jer će već za koji dan sve biti u najboljem redu, jer je majčinstvo najvažnija uloga u kojoj ćete se ostvariti. 

 

 

foto: Profimedia

 

makonda-tracker