roditeljstvo

BUDUĆE MAJKE ČESTO IMAJU DILEMU: Koji položaj je NAJSIGURNIJI za spavanje u trudnoći?!

0

Ako se pitate zbog čega, postoji nekoliko razloga.

foto: Profimedia

Mnoge trudnice će često dobiti savet da "spavaju dok mogu", ali dobro je poznato koliko je to teško, posebno u zadnjem tromesečju. Iako vam se možda spavanje na leđima čini najudobnijim, većina stručnjaka savetuje trudnicama spavanje na boku, posebno levom.

 

Ako se pitate zbog čega, postoji nekoliko razloga.

 

Prema Američkom udruženju pedijatara, kad buduće majke spavaju na leđima, jedna od češćih nuspojava su bolovi u leđima, ali i nizak krvni pritisak.

Međutim, ako vam je to omiljeni položaj za spavanje, morate znati da on može dovesti i do ozbiljnijih problema. Prema studiji iz Oklanda iz 2017., spavanje na leđima može povećati rizik od gubitka bebe, a on raste nakon 28. nedelje trudnoće.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ??????? ??????? ????????? (@student_midwife_studygram) on

Lekari smatraju da je levi bok najsigurniji način za spavanje jer tako ne pritiskate jetru i poboljšavate protok krvi do glavnih organa u telu.

Položaj spavanja ne morate menjati čim test za trudnoću pokaže plus, već s vremenom, kako beba raste. Takođe, ako zaspite na levom boku, a probudite se u nekom drugom položaju, ne paničite. Ono što je važno imati na umu jeste da je svaka trudnoća individualna i da se oko svih nedoumica trebate posavetovati s lekarom.

 

 

makonda-tracker