REČ NAUKE

SJAJNA VEST: Bebe začete vantelesnom oplodnjom nisu u većem riziku da obole od raka

0

Roditelji koji su svoju decu dobili vantelesnim putem mogu da odahnu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Svi budući roditelji brinu se o ishodu trudnoće i zdravstvenom stanju njihovog deteta, a posebno oni koji prolaze kroz proces vantelesne oplodnje. Međutim, nova studija otkriva da bebe začete u “epruveti” nisu izloženije većem riziku od malignih oboljenja u odnosu na drugu decu.

 

- Ovi rezultati pružaju ohrabrujuće dokaze da deca začeta u in vitro uslovima nemaju povećan rizik od dobijanja raka ili nekih drugih zloćudnih bolesti - kaže autorka studije Flora van Liven.

 

Važno je istaći da je ova studija prva koja ispituje dugoročni rizik od dobijanja raka kod dece začete vantelesnom oplodnjom u poređenju s onom u opštoj populaciji ili onom decom koja su prirodno začeta, ali čije su majke imale određene probleme vezane za plodnost.

 

foto: Profimedia

 

Studija je obuhvatila skoro 48.000 mališana u Holandiji koji su praćeni u proseku 21 godinu. Od te dece više od 24.000 je začeto IVF metodama, oko 14.000 prirodnim putem, a gotovo 10.000 je začeto prirodno ili uz pomoć lekova za plodnost, ali ne i IVF-om.

 

Tokom perioda praćenja, samo se kod 231 ispitanika razvio rak. Nakon uzimanja u obzir brojnih faktora, istraživači su zaključili da deca koja su začeta vantelesnim putem nemaju povećan rizik od dobijanja raka, prenosi Health24. Studija je objavljena u časopisu Human Reproduction.

 

 

makonda-tracker