činjenice

U ove mitovi o NEPLODNOSTI ne smete da verujete!

0

Neplodnost pogađa samo parove koji nisu nikad imali dece – velika je neistina o neplodnosti, problemu koji pogađa svaki šesti par danas

tridnoća
tridnoćafoto: Profimedia

 

Donosimo sedam najvećih mitova o neplodnosti u koje bi svi parovi koji ne mogu prirodnim putem da dobju dete trebalo odmah da prestanu da veruju, prenosi Stil.

 

Skoro šest miliona dece u svetu rođeno je nakon postupaka vantelesne oplodnje. Uz optimalno lečenje, dostupnost i pravovremen početak lečenja, i do 80 osoba koje zbog neplodnosti ne bi imale decu, danas mogu da postanu roditelji.

 

Kako bi se parovi koji zbog neplodnosti ne mogu prirodnim putem dobiti dete, ali i svi ostali više edukovali o ovoj bolesti zajednica RODA – Neplodnost objavila je sedam mitova o neplodnosti u koje ne smemo (više) da verujemo.

 

1. MIT: Svi drugi ostaju trudni bez muke!

ČINJENICA: U Srbiji je svaki šesti par neplodan.

2. MIT: Možda vas dvoje radite nešto pogrešno.

ČINJENICA: Neplodnost nije seksualni poremećaj i uglavnom nema nikakve veze s načinom na koji imate nezaštićene seksualne odnose (naravno, pod uslovom da ih zaista imate).

3. MIT: Neplodnost pogađa samo parove koji nisu nikad imali decu.

ČINJENICA: To uopšte nije istina. Sekundarna neplodnost češća je nego primarna.

 

4. MIT: Ako usvojite bebu, zatrudnećete.

ČINJENICA: Većina neplodnih parova dobila je ovakav savet od rođaka i prijatelja s pričom o nekom drugom neplodnom paru koji je nakon usvajanja ostvario trudnoću. Ali, istraživanja pokazuju da je stopa začeća nakon usvajanja jednaka za parove koji su usvojili i za one koji to nisu uradili (oko 5 posto).

 

 

Nastavak na sledećoj strani

makonda-tracker