reč stručnjaka

Uzbudljiva igra ili mučenje: Da li mališani ZAISTA uživaju u golicanju?

0
Iako golicanje nekoj deci odgovara, drugima stvara neugodnost. Ipak, često se poziv na prestanak golicanja ne shvata ozbiljno, pa se nastavlja zabava za roditelje...

 

foto: Profimedia

Često se i dečiji bunt i poziv na prestanak golicanja ne shvata ozbiljno pa se nastavlja zabava za roditelje, uprkos tome što deci ne odgovara. Sličan je slučaj i sa braćom i sestrama koji će izazivati jedno drugo i onda reći: Nemoj biti beba pa plakati nastavljujući nesvesno mučenje brata ili sestre.

 

Saveti pedijatra: Kako pravilno i bezbedno očistiti bebi nosić? (VIDEO)

 

Čak i kada se kaže: Prestani dobije se odgovor: Pa ne radim ti ništa, samo te golicam jer se smatra da je to maksimum zabave i užitka. Ali potrebno je shvatiti da nije.

 

Psihoterapeutkinja Trejsi Lamperti objašnjava kako čak i seksualni nasilnici koriste golicanje kao jednu od metoda mučenja.

 

foto: Shutterstock

Naravno, niko od nas ne želi sada da pravi dramu oko bezazlenog golicanja unutar porodice ili među prijateljima ili partnerima, ali shvatite to ovako - Ako dete kaže: Ne to znači ne. Bez obzira na to deluje li kao da se zabavlja, moguće je da mu je neprijatno i zato treba da prestanete odmah.

 

Ne samo što podržavaju dojenje u javnosti – za njih se to podrazumeva: 5 poznatih mama koje ne mare za komentare i mrke poglede (FOTO)

 

Najbolje je pratiti govor tela deteta i po mogućnosti ne golicati dete koje još uvek nema sposobnost govora. A kada poželite da ga golicate, pitajte ga. U trenutku kada kaže da prestanete, uradite to odmah. Jedino tako će biti zabavno i vama i njemu.

 

( Piše: Dženifer Ler (Izvor: Lola magazin, The Huffington Post) )
makonda-tracker