reč stručnjaka

Uzbudljiva igra ili mučenje: Da li mališani ZAISTA uživaju u golicanju?

0
Iako golicanje nekoj deci odgovara, drugima stvara neugodnost. Ipak, često se poziv na prestanak golicanja ne shvata ozbiljno, pa se nastavlja zabava za roditelje...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Pre nego što se nasmejete, zamislite se i zapitajte, da li je svima smešno golicanje? Razgovarala sam s prijateljicom kada sam njena ćerku čula kako vrišti iz druge sobe. Pitala sam je da li joj je dobro, na šta je ona odgovorila kako se ona smeje, a ne plače, jer se igra s tatom i golicaju se. Kada sam je pitala da li je sigurna da se njoj to sviđa, odgovorila je: Da, zašto?, vidno zabrinuta.

 

Podeljena je više od 27.000 puta: Zanimljiva fotografija pokazala zbog čega je majčino mleko ČAROBNI NAPITAK (FOTO)

 

Onda sam joj i objasnila. To što se neka deca smeju dok ih golicate, ne znači nužno i da uživaju u tome. S obzirom na to da se oslanjamo samo na njihove izraze lica za vreme smejanja, a ne vidimo šta se stvarno dešava i kako zapravo utičemo na njih, moguće je da dođe do toga da ih golicamo, nesvesni da im tako nešto ne odgovara.

 

Članak iz New York Times-a govori detaljnije o tome, jer, kako je biolog Ričard Aleksander objasnio, tanka je linija između smeha i suza. Kako kod odraslih, tako i kod dece. Samo što je teško razaznati kada će se ta linija preći.

 

foto: Profimedia

ledajući dalje u istoriji, mnoge kulture su koristile golicanje kako bi prouzrokovale bol. Jedan od primera je Han dinastija u Kini, koja je golicanjem zapravo mučila i kažnjavala stanovnike, koji su grešili, ne ostavljajući pritom vidan trag mučenja. U antičkom Rimu, prestupnici su bili vezani dok su im stopala bila u soli, a koze bi im lizale stopala kako bi ih na taj način mučile. Sličan scenario mučenja bio je i sa jevrejskim zarobljenicima, gde su ih mučili golicanjem perima po stopalima.

 

OVA uspavanka za tren će prekinuti plač vaše bebice! (VIDEO)

 

Međutim, danas se čini da smo to nekako zamenili sa užitkom i da ne vidimo tamnu stranu toga. Ipak, moguće je da se dešava jednak efekat kao i sa klovnovima. Samo zato što su većini ljudi smešni, ne znači da nekima ne izazivaju strah. Uprkos tome što može biti zabavno, golicanje decu ostavlja bespomoćnima i može im izazvati osećaj neugodnosti i straha, jer ste u poziciji da upravljate situacijom, ostavljajući ih prepuštenima vama.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

( Piše: Dženifer Ler (Izvor: Lola magazin, The Huffington Post) )
makonda-tracker