Emotivna ispovest

Mlada mama bliznakinja koje boluju od Daunovog sindroma hrabro poručila: One su moja snaga, koja me tera da se borim za njihovo bolje sutra (FOTO)

3
Kada je saznala da će svom suprugu podariti bliznakinje, Podgoričanka Sara Huremović imala je samo dvadeset godina. Lekari su je uveravali da čeka zdrave devojčice, sve je bilo savršeno. Međutim, Irma i Ilda boluju od Daunovog sindroma...

 

Vremena za depresiju i očaj nije bilo...

Sara je morala da se suoči sa okolnostima od kojih se svaki roditelj najviše plaši i nastavi život koji se zauvek promenio. Bolnice su postale njihova druga kuća.

Od prvog dana kada su izašle iz bolnice uzdigla sam glavu i borila se koliko sam mogla. Mnogo je tu truda i rada uloženo. Sedamnaest puta sam boravila u institutu u Igalu, šest meseci u Kotoru, u stacionaru za gluvonemu decu u Beogradu, Lipovačkim šumama i mnogim drugim ustanovama. Uporedo sam ih svakodnevno vodila kod defektologa i logopeda u Prvom Udruženju dece i omladine ometene u razvoju u kojem sam sada ja PR."

Međutim, tu mukama nije kraj. Hrabra Sara odlučila je da se razvede od supruga od kojeg, kako kaže, nije dobila dovoljno podrške za odgajanje devojčica kojima je pažnja najpotrebnija.

Posle deset godina braka i potpunog nerazumevanja mog bivšeg supruga, odlučila sam da život nastavim sama sa njih dve i omogućim im što bolji i bezbrižniji život kao i sopstveni izvor prihoda. Pre godinu i po dana sam pozajmila novac i počela prodaju garderobe u iznajmljenom stanu gde sam u isto vreme radila i pazila na devojčice.

 

Veliki sam borac i optimista u životu. Bilo je noći kada nisam ni spavala i naravno svaki trud se isplati, pa se nadam da će i ovaj. Tačno je da sam vlasnica jednog butika ženske garderobe u Podgorici u kojem Ilda i Irma provode jako mnogo vremena, gde su uključene makar kada stigne garderoba u izlaganju i slaganju svega što tamo prodajemo."

Srceparajuća priča mame Ane: Svakog meseca pošaljem poljubac svom malom anđelu na nebu...

 

Iako radi dva posla, Sara ističe ono što svaka mama zna, a to je da je najzahtevnija roditeljska obaveza da njihova deca budu srećna i vaspitana. Pozitivna je, jaka, ali ima trenutaka kada ne zna kako da nastavi dalje.

Odgajati dete je jako veliko odricanje i odgovornost, posebno kada postoji neki dodatni problem. Deca kao deca zahtevaju mnogo brige i borbe da bi ih roditelji izveli na pravi put. Naravno da se desi da padnem s vremena na vreme, ali moji glavni pokretači su upravo one. Njih dve su moja snaga, koja me diže i tera da se borim za njihovo bolje sutra."

 

makonda-tracker