olakšajte im

6 super saveta za povratak u školske kupe: Kako pripremiti dete nakon raspusta za obaveze koje ga čekaju 2. septembra?

0

Mnoga deca su se "raspustila", a sad kreću obaveze koje neće da čekaju, zato je važno da od početka dete osvesti činjenicu da "mora da se vrati u normalu"

foto: Shutterstock / Prostock-studio
foto: Shutterstock / Prostock-studio

Početak nove školske godine je tu. Deca širom Srbije u školske klupe se vraćaju 2. septembra, što može da bude stres ukoliko dete nespremno uđe u školsku klupu.

 

Nekoliko dana pre povratka u školu važno je sa detetom pričati o povratku obavezama i uskladiti ritam života sa onim što ga čeka u narednim danima. Osim toga, važno je i da se malo prisete onog što su radili u prethodnoj godini, a naročito deca koja su tek završila prvi razred.

 

Pisanje, čitanje, računanje, samo su neke od znanja koje će čim sede u klupu morati da primeni, zato nije na odmet prisetiti se malo tablice množenja, latinice, ćirilice.

Evo nekoliko korisnih saveta kako detetu olakšati prvi dan, pa i prve nedelje u školi.

 

Podsećanje na gradivo iz prethodne školske godine

 

Mnogi roditelji postavljaju pitanje da li da tokom raspusta ili barem pred početak školske godine dete treba da prelazi još jednom školsko gradivo i obnovi ono što je naučilo.

 

Pripremite dete za ustajanje

 

Jedna od najvažnijih stvari za pravilan razvoj deteta jeste kvalitetan san. Naspavanost utiče na raspoloženje, kapacitete za učenje i opšte psihofizičko stanje vašeg osnovca. Neka istraživanja tvrde da je, u zavisnosti od uzrasta, deci potrebno od 9 do 11 sati sna.

VAŽNO JE DA DETE PONOVO USPOSTAVI RADNE NAVIKE
VAŽNO JE DA DETE PONOVO USPOSTAVI RADNE NAVIKE foto: Maryna_Auramchuk, Shutterstock


Tokom raspusta prirodno je da dete uveče ostaje duže budno i da nema tačno vreme kada leže, a da samim tim i nešto kasnije ustaje. Letnji raspust je dug period i dečji organizam se navikne na ovaj novi režim spavanja.

 

Povedite dete u kupovinu pribora, knjiga i garderobe

 

Da bismo bili spremni za početak školske godine, potrebno je da pokupujemo pribor, knjige i sveske. Pored toga, u zavisnosti od potreba deteta i svojih mogućnosti, mnogi roditelji koriste početak školske godine kao priliku za obnavljanje garderobe i obuće za novu sezonu.

 

Dnevni plan aktivnosti

 

Napravite dnevni plana aktivnosti koji bi trebalo da obuhvati sve što u toku jednog dana dete treba da uradi (ne samo učenje i pisanje domaćih zadataka, već i hobije, slobodno vreme, kućne poslove, igranje…).

PRISETITE SE GRADIVA
PRISETITE SE GRADIVA foto: ZR10/Shutterstock

Postavljanje ciljeva

 

Pravljenje plana i postavljanje ciljeva za novu školsku godinu dete će naterati da se priseti svega kroz šta je prošlo u protekloj godini i da se ponovo vrati mislima o školi. Planiranje krajnjeg uspeha lakše je ako se ide korak po korak, a pisanje ciljeva na papir može da bude od velike pomoći.

 

Podstaknite mentalne aktivnosti svog mališana

 

Tokom dugih letnjih meseci najveći prioritet svakog mališana jeste: igra, igra i još malo igre. I to je sasvim prirodno. Međutim, zbog dužine školskog raspusta deca često ispadaju iz ritma za učenje, a istraživanja su zabeležila da čak dolazi i do pada u znanju. Igranje igara u kojima se zahteva računanje i čitanje može da ponovo pokrene moždane vijuge vašeg mališana. 

 

Bonus video:

Opasne igre na tik toku 

 

makonda-tracker