zanimljiva anketa

Marija Šerifović ima jednu od najčešćih roditeljskih dilema: Ako i vi brinete o istom, evo šta treba uzeti u obzir

0

Regionalna muzička zvezda razmišlja o temi koja muči mnoge mame i tate, a interesovalo ju je šta o tome misle njeni fanovi

Marija Šerifović odnedavno je majka malog Marija
Marija Šerifović odnedavno je majka malog Marijafoto: Damir Dervišagić

Pevačica Marija Šerifović nedavno je sve iznenadila saopštivši da je postala majka.


Ona je, uz pomoć surogat majke, dobila sina Marija, a dečak je došao na svet u Americi, odakle su srećni mama i sin nedavno došli u njenu rodnu Srbiju.


Jedina srpska evrovizijska pobednica uživa u divnim trenucima sa sinom, iako je po njenim objavama jasno da, kao i svi roditelji beba, nema najbolji san u poslednje vreme. Ona je najpre podelila snimak na kom izgleda vrlo umorno, uz muziku iz video-igre "Super Mario", uz natpis "36 dana i brojimo" .


Potom je objavila video u kom je postavila svojim pratiocima pitanje koje muči mnoge mame i tate.

Imam pitanje za sve za vas koji ste roditelji. Šta mislite o postavljanju fotografija male dece, maloletne dece na društvene mreže? – rekla je Marija i postavila anketu kako bi njeni fanovi mogli da odgovore.

 

Marija Šerifović postavila je pitanje koje muči  mnoge roditelje na društvenim mrežama
Marija Šerifović postavila je pitanje koje muči mnoge roditelje na društvenim mrežamafoto: Instagram / serifovic

Marija Šerifović do sada je delila fotografije na kojima se ne vidi lice njenog sina, kako to često čine mnogi korisnici društvenih mreža.

 

 

Ovo je ujedno i jedna od najčešćih dilema u vezi s ponašanjem na internetu, a toliko je objavljenjivanje fotografija dece krupna tema da je, kada je prekomerno, na engleskom jeziku dobilo i naziv sharenting.


Šta je sharenting?


Roditeljstvo 21. veka čvsto je povezano s tehnologijom – pratimo napredovanje trudnoće u aplikacijama, puštamo bebama "belu buku" da se lakše uspavaju, neretko ih zabavljamo dečijim pesmicama s telefona tokom putovanja, vodimo dnevnik dečijih obaveza, treninga, pregleda...


Međutim, društvene mreže tome su dodali još jednu dimenziju. Mnoga deca imaju svoj "digitalni otisak" još pre rođenja, kada roditelji na Instagramu objave njegov snimak s ultrazvučnog pregleda, pozivajući porodicu i prijatelje da učestvuju u radosti. Mnogi roditelji, ipak, vremenom, upadaju u zamku prečestog objavljivanja fotografija i snimaka dece jer, priznajmo, nije uvek lako odoleti da se pohvalimo i podelimo svoju sreću i ponos.

 

Fotografisanje dece s namerom da se fotografije objave na Instagramu nosi sa sobom mnoge zamke
Fotografisanje dece s namerom da se fotografije objave na Instagramu nosi sa sobom mnoge zamkefoto: fizkes/Shutterstock

Kao i sve što se tiče društvenih mreža, objavljivanje fotografija dece nosi sa sobom rizike, pa je važno da roditelji znaju kako da bezbedno dele svoje radosne trenutke.


Koje su opasnosti objavljivanja fotografija dece?


Za dobronameran um deljenje snimaka dece deluje bezazleno, ali uvek morate biti svesni da ne razmišljaju svi kao vi i postoji mnogo načina da se ovaj materijal zloupotrebi.


Zato postoji više faktora koje treba uzeti u obzir pre objavljvanja fotografija i snimaka dece.

 

Oprezno s deljenjem fotografija dece!
Oprezno s deljenjem fotografija dece!foto: Ground Picture/Shutterstock

Rizici su, između ostalih:

 

  • gubitak kontrole nad sadržajem
  • opasnost od predatora
  • prodornost društvenih mreža
  • trajnost sadržaja na internetu
  • potencijalni osećaj sramote kako dete raste
  • krađa informacija iz podeljenog sadržaja
  • rizik od krađe identiteta

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Marija Šerifović uživa sa sinom

 

makonda-tracker