edukacija pre svega

"Žene u Srbiji iz neznanja odbacuju najzdraviju stvar za bebe": Bojana Barović o dojenju i majčinstvu

0

Bojana nedavno je postala mama po treći put, a na svet je donela ćerkicu Angelinu.

Bojana i Angelina
Bojana i Angelina foto: Instagram / Bojana Barović

Bivša manekenka Bojana Barović i Nikola Rokvić već duže vreme važe za jedan od najskladnijih domaćih parova na javnoj sceni. Imaju troje dece, a roditelji po treći put su postali baš nedavno kada se Bojana porodila sa ćerkicom Angelinom. Pre nje dobili su sina Simeona i Leonu.

 

Kako je Bojani ovo bio treći porađaj, rešila je da podeli svoje majčinsko iskustvo sa drugim ženama.

 

- Treći uspešan početak dojenja bez bilo kakve dohrane, koju kategorično odbijam treći put u porodilištu, jer znam koliko je važno da ne dobiju odmah po rođenju veštačko mleko… Znam šta će mnogi pomisliti, i to je čuvena rečenica “nije mi došlo mleko”.. To smo bili pogrešno naučeni od početka - započela je Bojana,

 

Kako kaže, i njoj je "mleko došlo tek nakon nekoliko dana", a njena deca su do tada konzumirala kolostrum.

 

- Meni je “došlo” mleko tek nakon nekoliko dana, a do tada su uživali u kolostrumu, koji da izgleda prilično bedno ako ga vidite. Nekad je i prozirno i ko nije informisan delovaće kao da je beskorisna vodica ili žuto mleko dok je kolostrum verovatno najzdravija stvar na svetu, za bebu i prvih 7 dana formiranja creva definitivno jeste - kaže Bojana.

 

U nekim zemljama, kaže, čak mnogi pokušavaju da ga kupe na crnom tržištu, dok kod nas zbog manjka edukacije on često biva odbačen.

 

Bojanina  i Nikolina deca
Bojanina i Nikolina decafoto: Bojana Barović Instagram

- Prodaje se čak sportistima na crnom tržištu za neke basnoslovne cifre, a ovde ga žene odbacuju i menjaju za kupovnu dohranu isključivo iz neznanja, a nažalost u mnogim porodilištima nema edukacije ali to je tek druga tema - navodi Bojana.

 

Bojanin cilj sa ovom objavom je bio da probud svest kod majki o tome koliko je kolostrum zdrav.

 

 

- Trenutno želim da vas ohrabrim ako ste u fazi da čekate bebu, ili ste se porodile, tražite odmah da vam stave bebu na grudi i verujte meni su sve troje sisali još u porođajnoj sali.. Iskreno, nisam ni proveravala da li imam mleka ili ne, beba je sisala i spavala i meni je to bio sasvim jasan znak da je sa grudim sve u redu čak i kad deluju vrlo mekano - nastavlja Bojana.

 

Što se tiče dojenja, Bojana se držala principa da beba treba da jede kada je gladna, a ne na svaka tri sata.

 

- Dojenje na zahtev umesto svaka tri sata je ključ mog uspešnog dojenja i ključ mira u kući sva tri puta. Kada je gladna jede (koja nauka) Kada sisa pravi se mleko, kada ne sisa i prima dohranu sem što se posle mučite noćima sa grčevima, vaše mleko se ne pravi jer nema potražnje - navodi Barovićeva.

 

 

Bivša manekenka napominje i da svega dva posto dama ne može da doji iz zdravstvenih razloga, dok ostale pripadnice lepšeg pola uglavnom ne znaju.

 

- Poenta svega je da smo zakomplikovali najjednostavniju stvar na svetu… Mleko vam kreće i pre porođaja, ne brinite, tu je. Samo dva odsto žena iz medicnskih razloga ne može da doji, ostali ne znaju.. Ovde se ne obraćam mamama koje neće, njihov je izbor naravno, već onima koje imaju dilemu, brinu se a imaju želju! Nadam se da sam malo od pomoći. Za ovakve teme i pitanja uvek sam tu za vas, jer su moji anđeli moja najveća ljubav - završila je Bojana,

 

 

Bojana je ranije u intervjuu za Glossy otkrila da je Leonu dojila 16 meseci i da smatra da deca sama pokažu kada je vreme da se prekine sa dojenjem

 

- Prekid sa Leonom se desio spontano kada je ona sama pokazala znakove za prestanak. Nisam pristalica naglih odvajanja i verujem da uz malu pomoć deca sama pokažu kada su spremna. Simeona još uvek dojim, sada je napunio sedam meseci, a koliko će njegovo dojenje trajati zavisi najviše od njega, jer ja sam tu u njegovoj službi - ispričala je Bojana za Glossy. 

 

 

 

makonda-tracker