zanimljivo

Jedno je od NAJLEPŠIH starih IMENA: Devojčicama u Srbiji roditelji masovno daju ovo ime, a evo i šta ono znači

0

Stara imena se ponovo vraćaju na pijedestal, a jedno je postalo naročito popularno među mladim roditeljima 

foto: Shutterstock / Nataliisaff
foto: Shutterstock / Nataliisaff

Žensko ime Danica nekada je bilo vrlo popularno, a onda je usledio period kada gotovo da nismo mogli da ga čujemo.

 

Ipak, kao što se vraća moda, tako se vraćaju i imena, pa je ono ponovo dobilo svoje zasluženo mesto među najpopularnijim srpskim imenima.

 

 

Ime Danica je staro-slovensko ime i pretpostavlja se da potiče od imena za zvezdu Veneru, a koja se među slovenskom narodima obično naziva "zvezda Danica", te ima značenje – blistava ili sjajna; jasna; lepa; nestvarna; očaravajuća; čarobna.

 

Postoji i etimološka teorija koja navodi da ime Danica može biti poreklom i od imenice "dan", te i u tom smislu imati slično značenje - svetlost; jasnoća; jutro.

 

Pretpostavlja se da je u zemljama kakve su Češka i Slovačka, ime Danica naziv za zoru tj za rano jutro, jer je poznato da se zvezda Danica može nekada na nebu "videti" i u vrlo ranu zoru ili pak i po danu, pa je i njeno drugo ime "zvezda Zornjača".

 

Devojčica, Beba
foto: Chernysheva Anna/Shutterstock

 

Preneseno značenje ženskog imena Danica je po pravilu vrlo lepo i jako zanimljivo, a najčešće se tumači kao – "ona koja je blistava i sjajna"; "ona koja donosi dan"; "ona koja obasjava svojom dobrotom i lepotom"; ili pak "ona koja je očaravajuća i neopisive lepote"; "ona osoba koja je baš pravo oličenje svetlosti i čistote"; "ona koja donosi samo sreću i radost"; "ona osoba koja očarava svojom pojavom i harizmom".

 

Najpoznatiji nadimak za žensko ime Danica je svakako Dana, dok su imena koja su 'izvedena' po pravilu Anica; Dančica; Danka ili Daliborka i Daca.

 

 

makonda-tracker