EVO ŠTA UKAZUJE NA TO

PREPOZNAJETE LI SE? Čuveni klinički psiholog otkriva 7 znakova da ste DOBAR RODITELJ

0

Roditelji se danas često pitaju da li dobro vaspitavaju svoju decu. Klinički psiholog Nadin van der Linden otkriva znakove dobrih roditelja.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

5. Podstičete detetove interese i talente

 

Razvijanjem interesa i talenata dete razvija veštine i postiže rezultate. Možete pozitivno angažovati decu kroz tinejdžerske i rane godine života. Divno je napredovati u nečemu što volite. Ponekad, roditelji upravljaju detetovim interesom kako bi ispunili svoje snove i potrebe. Kada prisilite dete da radi nešto zbog ličnih interesa, sve može da propadne, čak i kada izgleda da sve ide dobro. Takvi postupci mogu učiniti da se dete oseća neuspešno. Isto tako, ako ne uspe, a iza njega je narcistička roditeljska ambicija, deca nose teret razočaranog roditelja i vlastitog razočaranja.

 

6. Stvarate granice kako bi dete bilo sigurno

 

Dobri roditelji usmeravaju ponašanje deteta postavljanjem granica i ograničenja. Deca bez granica i pravila često upadaju u nevolju ili su izgubljena. Granice pomažu da se osećaju voljeno i cenjeno, čak i ako ponekad ne vole granice. Neki od primera dobro postavljenih granica su: rutina spavanja i pristojno izražavanje prema članovima porodice.

 

7. Ispravljate svoje greške

 

Biti u stanju popravljati odnos s detetom znak je dobrog roditelja. Ako vičete, preterali ste s reakcijom, vrlo je važno popraviti taj odnos. Razgovor s detetom može vam pomoći da rešite situaciju, objašnjavajući da i vama treba pomoć oko svojih osećanja. Iako je vrlo primamljivo tražiti znakove uspešnog roditeljstva u stvarima kao što su: nivo čitanja, jede li zdravu hranu, pobeđuje li u fudbalu i sl., uspešno roditeljstvo znači pružanje sigurne luke za vaše dete. To stvara mesto iz kojeg dete može napredovati. Sastoji se od trajne veze koja ne zavisi od rezultata, nego od ljubavi, poštovanja i povezanosti. To zapravo znači da si odličan roditelj.

 

 

makonda-tracker