NEMA DILEME

SZO IMA JASAN STAV! Sme li mama da doji ako ima virus korona?

0

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus govorio je pre nekoliko dana o sve češćoj dilemi koju majke imaju

foto: Profimedia
foto: Profimedia

SZO preporučuje da se majke sa sumnjom ili sa potvrđenim korona virusom ohrabruju na isti način kao i sve druge majke da započnu ili nastave sa dojenjem — rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus i napomenuo da "brojne prednosti dojenja za novorođenčad i decu značajno premašuju potencijalni rizik od infekcije".


Saopštenje je usledilo u momentu kada se širom sveta obeležava nedelja dojenja.

 

 

Gebrejesus i direktor odeljenja SZO za vanredne situacije Majk Rajan istakli su na konferenciji da države moraju da strogo sprovode epidemiološke mere poput nošenja maski, socijalne distance, pranja ruku i testiranja.

 

foto: Profimedia

Poruka ljudima i vladama je jasna: "Učinite sve to" — rekao je Gebrejesus i poručio da bi maske za lice trebalo da postanu simbol solidarnosti širom sveta.

 

Veći broj vakcina je u trećoj fazi kliničkih ispitivanja i svi se nadamo da ćemo imati više efikasnih vrsta vakcina koje bi pomogle u sprečavanju širenja zaraze. Međutim, zasada nema čudotvornog rešenja i možda ga nikada ni neće biti — rekao je Tedros koji smatra da bi povratak u "normalnost" mogao da bude dug.

 

 

makonda-tracker