oprez

NASLEĐIVANJE JE POŽELJNO, ALI NE BAŠ UVEK! 8 korišćenih stvari koje ne bi trebalo da poklonite bebi

0

Nasleđivanje odeće i predmeta neophodnih za nošenje, negu i brigu o detetu je često među članovima porodice i prijateljima, ali ima stvari koje ne bi trebalo proslediti drugoj porodici.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock


Iako je jednostavnije i ekonomičnije rešiti problem potrebe za novom odećom nasleđivanjem, ovo nije uvek idealno rešenje. Postoje predmeti koje je neophodno kupiti svakoj bebi, što iz higijenskih, što ih bezbednosnih razloga. Reč je o sledećim predmetima, piše Yumama.


Uflekane stvari

 

foto: Profimedia

Iako većina ne bi poklonila nekome odeću s flekama, nije naodmet napomenuti da je ovo jedno od prvih pravila poklanjanja korišćene dečje odeće.


Igračke za kadicu

 

foto: Profimedia

Ove igračke nisu naročito skupe, te nije neophodno sačekati da ih beba nasledi od drugog deteta. Koliko god ih puta oprala, osoba koja primi ovakav poklon nikada neće imati utisak da je potpuno higijenski da se njeno dete igraovim igračkama, a tu je uvek i opasnost od buđi.


Hranilice koje nisu po poslednjim standardima

 

foto: Profimedia

Ukoliko niste stopstotno sigurni da je stolica bezbedna, nemojte je poklanjati ili primati ovakav poklon. To znači da bi morala da ima pregradicu koja će se naći između detetovih nogu kako ne bi došlo do proklizavanja i točkiće koji se svaki put zakoče bez problema, kao i da njeno sklapanje nikada nije dovelo do štipanja, ogrebotina prstiju i sl.


Sedišta za automobil za koja niste sigurni da su bezbedna

 

foto: Profimedia

Ovaj deo opreme spada u predmete koje bi trebalo kupiti ukoliko su roditelji u mogućnosti. Međutim, ako to nije slučaj, obavezno obratite pažnju na to da li je kompanija koja proizvodi auto-sedište u međuvremenu promenila dostupnost ovog artikla, tj. da li je sedište povukla iz prodaje.

 

Sve smo češće svedoci priznanja najuglednijih kompanija da njihova sedišta i kolica nisu bezbedna koliko se veruje, zbog čega se čak milioni sedišta širom sveta vraća u fabrike.


Pumpica za izmlazanje dojki

 

foto: Profimedia

Iz higijenskih razloga, ni u kom slučaju ne poklanjajte drugima svoju pumpciu, niti upotrebljavajte korišćenu.


Cucle

 

foto: Profimedia

Za kvalitetnu cuclu koja će biti verni pratilac vaše bebe nije neophodno izdvojiti veću sumu novca, pa je, iz higijenskih razloga, preporučljivije da svako dete dobije novu.


Pokvarene igračke

 

foto: Profimedia

Uz to što mogu delovati pomalo omalovažavajuće, polomljene, izgrebane i izduvane igračke neće pričiniti naročito zadovoljstvo onome ko ih nasleđuje.


Odeća koja vam se ne dopada

 

foto: Instagram

Najveći broj mama rado prihvata odeću. Mališani je vrlo često prerastu, a ne stignu da obuku neki od tih predmeta nijednom. Međutim, nikada ne prihvatajte odeću koja vam se ne dopada i ne poklanjajte drugima nešto samo zato što ne zadovoljava vaše estetske kriterijume.

 

 

makonda-tracker