icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

možda će vam pomoći

NIJE LAKO, ALI NI NEIZVODLJIVO! 6 stvari koje mame koje rade od kuće moraju da imaju na umu

Podeli:

Drage mame, znamo da ovih dana ne znate kud ćete pre, a ove ideje sigurno će vam bar malo olakšati radni dan.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Verovatno već nedeljama pokušavate da žonglirate sa raznoraznim ulogama koje umate u svom domu - uloga roditelja, nastavnika, zaposlenog.

Pandemija koronavirusa donela veliki broj rokova koje morate ispuniti, poziva, ali i posla kod kuće, piše Yumama.

 

Ako ste i vi, kao većina roditelja koji rade od kuće, došli do momenta da uveče uz vino plačete i pitate se koliko još možete izdržati ovu ludost, vreme je za drugačiji pristup.

 

Pogledajte šest interesantnih saveta, koji će učiniti rad od kuće sa decom manje stresnim.

 

1. Opustite raspored

 

Pretpostavljamo da ste napravili uredan, tačan i kompletan raspored, uspeli ste da ga se držite svega prvih 25 minuta, a onda je sve otišlo dođavola, i već sedite sa detetom na podu i igrate se.

Striktan raspored stvara dodatni stres i pritisak u već dovoljno teškoj situaciji. Dozvolite sebi, ali i deci, da budete opušteni, pa ćete tako dobiti više energije i volje da se posvetite narednom radnom zadatku.

 

2. Naučite da delegirate, čak i sa mlađom decom

 

Postavljanje granica sa starijom decom zaista može uspeti, međutim, reći mlađima da od 10 do 1 morate da budete u 'kancelariji' teško da će imati odgovarajuću reakciju. Da se ne biste susreli sa vriskom, izlivima besa i suzama, naučite da delegirate. Kada imate važan posao koi morate da odradite bez ometanja, sakrijte lego kockice po kući i pustite dete da ih sve pronađe. To će vam dati vremena. Malo starija deca mogu skupljati šišarke po dvorištu, takoće se igrati, a vama dati prostora za rad. Decu možete uposliti i kao asistente koji imaju obavezu da crtaju nešto u toku pola sata. Ako im postavite tajmere, biće im zabavnije i ozbiljnije će se posvetiti.

Ukoliko partner ne radi, onda je svakako situacija mnogo lakša, jer može on da bude sa decom dok ste vi na poslu.

 

 

3. Pošaljite ih na virtuelna putovanja

 

Mnogi muzeji i zoološki vrtovi pružaju priliku virtuelnog obilaska, tako da imate priliku da ekrane iskoristite na najbolji mogući način. Da, mogu doći do Luvra, raznoraznih delova sveta, pa čak i do Marsa.

 

4. Bonusi

 

Kakav je to posao bez bonusa? Ako vam je preko potrebno kvalitetno radno vreme, sasvim je u redu da se okrenete "očajničkim" merama i obećate, recimo, sladoled. Da, ukoliko budu dobri i mirni u periodu koji vam odgovara, onda sledi u, recimo, tri po podne bonus sat za sladoled.

 

5. Dobro došli u kancelariju u kupatilu

 

Ako deca obožavaju kupke, iskorisite to vreme, makar i deset minuta, da uradite nešto korisno. Ovaj put ih pustite da se brčkaju malo duže, ništa loše nema u tome.

 

6. Pohvalite sebe

 

Da, nekada ovo, pored svega što ste uradili u toku dana, zaista mnogo znači. Rad od kuće sa decom oko sebe je zaista težak, zaslužili ste da sebe nazovete radnikom meseca.

 

 

Inicijalizacija u toku...