bez dosade

BRINETE ZBOG PONAŠANJA DECE U IZOLACIJI? Uz ove savete napravite kvalitetan raspored malisanima

0

Stručnjaci kažu da se roditelji brinu s dobrim razlogom jer deca ne reaguju baš najbolje kada duže vreme moraju da budu u zatvorenom prostoru.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Zbog epidemije koju je izazvao virus korona veliki broj dece i roditelja su prisiljeni da naredne dane provode uglavnom kod kuće. Na samu pomisao na to mnogi se pitaju - kako ćemo izdržati?

 

Stručnjaci kažu da se roditelji brinu s dobrim razlogom jer deca ne reaguju baš najbolje kada duže vreme moraju da budu u zatvorenom prostoru. Mališani su puni energije i imaju potrebu da se kreću, trče, skaču, istražuju i preispituju svoje sposobnosti.

 

Zbog toga vam donosimo nekoliko veoma korisnih saveta koji će vam pomoći da lakše prebrodite ovo vanredno stanje.

 

Nutricionisti apeluju - bez slatkiša

 

Vodite računa da deca ne jedu previše slatkiša i gotove hrane (najbolja je kuvana) jer su puni šećera, raznih aditiva i boja koji izazivaju hiperaktivnost, poremećaje pažnje i negativne promene u ponašanju.

 

Psiholozi kažu - što manje televizora

 

Ograničite korišćenje malih ekrana. Škola se održava onlajn i preko televizije. Iskoristite tu priliku i ukažite im zašto je važno da taj program s pažnjom prate. Video-igrice i gledanje zabavnog sadržaja nemojte potpuno zabranjivati, samo ga ograničite ako je moguće na oko sat vremena dnevno (ako treba, koristite alarm da bi im označili kraj). Sve što traje duže previše stimuliše decu i teže ih je odvratiti od ekrana.

 

Pokazalo se da nakon gledanja televizije deca vrlo često postaju hiperaktivnija i razdražljivija. Oni bi obično trebalo da provedu najmanje onoliko vremena na otvorenom koliko su proveli pred računarom, telefonom ili TV kako bi im se omogućilo im da izbace višak energije i adrenalina.

 

Ako nemaju tu priliku ovih dana, svoju energiju će izbacivati u četiri zida, a znamo da s njima tada neće biti nimalo lako.

 

foto: Profimedia

Napravite im raspored

 

Napravite raspored kako bi deca znala šta ih očekuje tokom dana i koje su im obaveze. Zajedno se složite oko toga. Dajte im na važnosti oko odgovornosti i obaveza, ona će ih tada mnogo lakše preuzeti i obaviti. Deca vrlo ozbiljno shvataju dogovore i trude se da urade sve ono što su obećala.

 

Posvetite vreme naslednicima

 

Svakog dana izdvojte vreme da porodica bude na okupu. To je vreme bez malih ekrana. Mnogim roditeljima misli su ovih dana raštrkane na sve strane i ne stižu da se istinski posvete deci, a ona to i te kako osete i zbog toga često imaju ispade besa, krše granice ili protestuju. Aktivnosti za vreme izolacije mogu biti igranje društvenih igrica, zajedničko kuvanje, pričanje priča, čitanje knjiga, zajedničko vežbanje.

 

Kućni zadaci

 

Kada završe sa školskim obavezama i nakon toga se malo odmore, nenametljivo im podelite kućne zadatke. Neka urade one koji su u skladu sa njihovim mogućnostima. Dogovorite se i o tome. Mnogo pre i lakše će odraditi ono što sami izaberu, nego što im na silu nametnete.

Iako to često neće biti najbolje obavljeno, suzdržite se od toga da odmah za njima popravljate greške jer im tako šaljete poruku da nisu dovoljno sposobni i da je bolje da sve zadatke prepuste vama.

 

Neka vam objasne ono što su tog dana naučili

 

Obrnite uloge i ovaj put napravite situaciju da klinci budu vaši učitelji i neka vam objasne ono što su tog dana naučili na školskom TV času. Pravite se da baš ne razumete sve ono što uče jer deca jako vole da starijima pokazuju da znaju nešto što oni ne znaju

 

foto: Shutterstock

 

 

 

makonda-tracker