roditeljstvo

DETE VAM JE STIDLJIVO I USAMLJENO? Na ove načine će sticati samopouzdanje, a vi mu možete pomoći!

0

Mame i tate, usmeravajte svoje dete

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Samopouzdanje nije nešto s čime se rađamo, nego nešto na čemu treba raditi. Učenje o tome počinje već u radnom detinjstvu, a pritom roditelji imaju presudnu ulogu, bilo da je reč o razvoju unutrašnjeg ili spoljašnjeg samopouzdanja.

 

Dok je unutrašnje samopouzdanje (ili samopoštovanje) osećaj sopstvene vrednosti i zadovoljstva sa sobom, spoljašnje samopouzdanje odnosi se na naše sposobnosti, na ono u čemu smo vešti i na ono što nam ide od ruke i što možemo postići. Vrlo je važno podstaći ga kod dece, a to, naravno, treba krenuti od roditelja.

 

Roditelji treba detetu omogućiti doživljaj uspeha, naučiti ga suočavanju s neuspehom, razvijati detetove socijalne veštine, podsticati njegovu asertivnost, podučiti ga donošenju odluka i rešavanju problema te kontroli emocija. Sve su to aspekti spoljašnjeg samopouzdanja.

 

1. Stvorite okruženje za učenje veština


Vrlo je važno omogućiti deci uspeh i dovoditi ih u situacije u kojima ona mogu otkriti u čemu su dobra, ali ne im i suviše pomagati jer moraju sama otkriti svoj put i aktivnosti koje im idu od ruke. Idealno bi bilo kreirati posebno okruženje u kojem će roditelji moći razvijati samopouzdanje svoje dece, ali često to nije moguće.

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

makonda-tracker