obratite pažnju

MALIŠANI IMAJU SVOJE MALE SIGNALE: Evo kako deca pokazuju da im nedostaju roditelji

0

U današnje vreme nije lako uskladiti sve obaveze, pa se događa da porodica trpi...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Postoje određeni periodi tokom kojih deca žele da provode više vremena "jedan na jedan" s roditeljima nego obično. Znate ono, kad zaređate iz dana u dan ostajete duže na poslu, ili je red na kasi u supermarketu i sat vremena u povratku vam pojede obična nabavka, premoreni ste, vruće vam je i nije vam ni do čega… A deca su vas željna.

 

Evo kako da prepoznate kad je vreme da ostavite i neispeglan veš, i prljave sudove. Sve može da sačeka!

 

Ove promene u ponašanju dece ukazuju na to da im nedostajete više nego što umeju da kažu:

 

Ako se teško bude, spori su i odugovlače… najčešće je u pitanju to što žele malo maženja, i malo vaše pažnje, makar i dok im pomažete da se obuku ili operu zube, iako već uveliko znaju to i sami. Odvojte malo vremena, tih pet minuta maženja biće divan početak dana za klince.

 

 

Divno bi bilo da ste tu kad se deca vraćaju iz škole ili sa neke aktivnosti. Tada uvek pričaju najviše, i to je odlična prilika da se povežete i budete u toku sa onim što im se dešava. Ako ne možete to da izvedete zbog posla, pobrinite se da kad vi uđete u kuću posvetite malo vremena samo njima. Pitajte ih kako su proveli dan, kako je bilo u vrtiću… Šta je najzanimljivije što im se desilo tog dana.

 

Kad počne škola, budite tu kad se radi domaći. Ne da biste radili umesto njih, to nikome nije donelo ništa dobro, već samo kao "podrška iz pozadine".

 

I još jedan važan signal da nedostajete deci je kad se vaše inače dobro dete ponaša "nemoguće". Kad su nemirna, deca samo poručuju roditeljima da su im potrebni. Što pre to shvatite, i što pre ostavite telefon, novine, ili šta već radite, i posvetite im malo pažnje, to bolje.

 

 

Nemojte se zavaravati, deca nikad nisu "nemoguća" bez razloga, a vreme koje provedete sedeći s njima u sobi, ali skrolujući po telefonu nije kvalitetno provedeno vreme.

 

Klinci brzo rastu, dok se okrenete, više vas neće zvati da se pomazite pred spavanje ili ujutru kad se tek probude. Iskoristite to dragoceno vreme dok su sasvim mali i uživajte u svakom trenutku.

makonda-tracker