posebno važi za žene

Mrvice slavskog kolača za Svetu Petku nikako ne bacajte: Veruje se da otkrivaju budućnost ako uradite ovo

0

U nedelju, 27. oktobra, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Prepodobnu mati Paraskevu, koja je u narodu poznatija kao Sveta Petka i jedna je od najcenjenijih svetiteljki kod pravoslavaca.

Crkva Svete Petke na Kalemegdanu
Crkva Svete Petke na Kalemegdanufoto: springtime78 / Alamy / Alamy / Profimedia

Sutrašnji praznik Prepodobna mati Paraskeva ili Sveta Petka jedan je od važnijih u crkvenom kalendaru, a koliko je ova svetiteljka poštovana pokazuje to što je u pitanju šesta po redu krsna slava po broju porodica koje je slave.


Postoji mnogo običaja koji se vezuju za Petkovdan, kako se ponekad naziva ovaj praznik, a pored onih narodnih, tu je i najvažniji crkveni običaj – molitva Svetoj Petki.


Narodnih petkovdanskih običaja ima napretek, poput toga da se izbegavaju kućni poslovi, što naročito važi za žene, da se obrati pažnja na snove i hoće li se svetiteljka javiti u njima, da se pije adžija, voda sa izvora kraj manastira posvećenog Prepodobnoj mati Paraskevi...

 

Prepodobna mati Parasekva, u narodu poznatija kao Sveta Petka, slavi se 27. oktobra
Prepodobna mati Parasekva, u narodu poznatija kao Sveta Petka, slavi se 27. oktobrafoto: Shutterstock/hramikona

Jedan od najstarijih je, ipak, onaj koji se odnosi na ostatke slavskog kolača za dan Svete Petke.

Mrvice od slavskog kolača za Svetu Petku


Postoji više verovanja u vezi sa mrvama iz slavskog kolača koji je na centralnom delu trpeze za ovaj praznik. Kako je Sveta Petka zaštitnica žena i bolesnih, to posebno važi za njih.


Obično se kaže da domaćica ili gošća koja je prva stigla na slavu treba da sačuva mrve jer one navodno imaju proročke moći. U narodu opstaje običaj da se posle ponoći po tavanu ili ispod kreveta u kući pospu mrvice da bi se prizvali snovi koji predskazuju budućnost.

 

Crkva Svete Petke na Kalemegdanu u Beogradu
Crkva Svete Petke na Kalemegdanu u Beogradufoto: Kirill Makarov / Panthermedia / Profimedia

Kao i za svaki veliki praznik, tu je i verovanje da je ovo posebno važno za mlade devojke, kojima u snu mogu da se jave njihovi budući muževi. Za njih je, kaže tradicija, važno da nakon što pojedu malo slavskog kolača sačuvaju parče i stave ga ispod jastuka da bi sanjale svoju sudbinu u ljubavi.

 

BONUS VIDEO

Premijera filma "Sveta Petka, krst u pustinji"

 

makonda-tracker