čuda

Običaj nalaže da uradite samo jednu stvar: Vernici obeležavaju veliki praznik u čast Sv. Arhangelu Mihailu

0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u četvrtak, 19. septembra, slave Čudo Svetog Arhangela Mihaila.

Skulptura u čast Svetom Arhangelu Mihailu u Ukrajini
Skulptura u čast Svetom Arhangelu Mihailu u Ukrajinifoto: atdigit/Shutterstock

Arhangel Mihailo zastupljen je i u jevrejskoj, i u hrišćanskoj, i u islamskoj tradiciji, a hrišćani ga smatraju zapovednikom nebeske vojske, zaštitnikom Saborne crkve, prvim od sedam arhanđela i pobednikom nad Luciferom.


Veoma je poštovan među pravoslavnim vernicima, koji 19. septembra u Srbiji obeležavaju praznik Čudo Svetog Arhangela Mihaila.

 

Čuda Svetog Arhangela Mihaila


Prema predanju, jedan čovek koji nije verovao u Boga imao je gluvonemu ćerku, a arhangel Mihailo mu se javio u snu iako nije bio hrišćanin. Rekao mu je da njegova ćerka treba da se umije vodom na određenom izvoru, što je muškarac poslušao, a legenda kaže da se devojčica potom izlečila.

Potom su se, kažu vernici, i čovek i njegova ćerka krstili, a on je na istom mestu nakom se dogodilo čudo podigao Crkvu Svetog arhangela Mihaila, koja postoji i danas.

 

Ikone Arhangela Mihaila i Gavrila
Ikone Arhangela Mihaila i Gavrilafoto: MTalvik, Shutterstock

To nije jedino čudo o kom se priča i danas. Tu je i priča o čoveku koji je imao sina rođenog gluvonemog, koji je zaostajao u razvoju za ostalom decom. Ljudi u okruženju govorili su roditeljima dečaka da ga napuste, ali su oni odlučili da napuste mesto u kom su živeli i doselili se sa sinom u jedno selo u blizini današnjeg Minska.


U blizini se, kaže legenda, nalazio potok u koji je dečak jednom prilikom upao, a kada ga je otac izvadio iz vode – dečak je zaplakao. Roditelji su mu potom dali ime Mihail, po anđelu, u nadi da će ga Arhangel Mihailo uvek štititi, a potom su saznali da se taj potok zove Mihailovim.

 

Sveti Arhangel Mihailo
Sveti Arhangel Mihailofoto: Maxssyd/Shutterstock

Verovanje na praznik Čudo Svetog Arhangela Mihaila


U srpskom narodu dugo postoji verovanje će oni koji se na ovaj praznik pomole za izlečenje imati dobro zdravlje, kao i da će im grehovi biti oprošteni.

 

BONUS VIDEO

Crkva koju je Zlatan Ibrahimović pretvorio u dom

 

makonda-tracker