pravoslavlje

Šta žene nikako ne smeju, a šta bi trebalo da rade? Običaji i verovanja na svetu Petku Trnovu (8. avgusta)

0

Pravoslavni vernici 8. avgusta slave prepodobnu mučenicu Paraskevu, odnosno svetu Petku Trnovu, kojom se završava "ciklus ženskih praznika".

8. avgusta slavimo svetu Petku Trnovu
8. avgusta slavimo svetu Petku Trnovufoto: Shutterstock/hramikona

Sveta Petka Trnova, odnosno prepodobna mučenica Paraskeva,
slavi se po gregorijanskom kalendaru 8. avgusta. Ne treba je mešati sa svetom Petkom koja se slavi 27. oktobra.

 

Praznikom Prepodobne mučenice Paraskeve, u narodu poznatije kao Petka Trnova, završava se mali letnji "ciklus ženskih praznika", kome pripadaju i Ognjena Marija i Blaga Marija.

 

Ko je bila sveta Petka Trnova?

 

Sveta Petka Trnova rođena je u Rimu u hrišćanskoj porodici. Od detinjstva je bila naučena veri Hristovoj. Kada su joj roditelji umrli, Paraskeva je podelila sve svoje imanje bednima, pa se zamonašila. Kao monahinja, propovedala je veru Hristovu ne skrivajući se od rimskih vlasti.

 

Ni optužbe ni izvođenje pred sud nisu pokolebali Paraskevu u njenoj veri, pa su je stavili na ognjene muke, stavivši joj usijani ščem na glavu, ali ona se izbavila i čudom spasila.

Ponovo su je u drugim gradovima izvodili pred sud, gde je i mučena, a ona je činila čudesa i oporavljala se Božijom milošću.

Jednom je Sveta Paraskeva rekla knezu mučitelju: "Isceliše me, ne tvoji bogovi, kneže, već Hristos moj, Bog istiniti".

 

Na kraju je Paraskevu knez Tarasije posekao mačem. Mošti njene bile su kasnije prenete u Carigrad.

 

Običaji i verovanja na svetu Petku Trnovu

 

Na Trnovu Petku koja je ženski praznik, žene ne bi trebalo da mese, kuvaju ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke.

 

Sveta Petka Trnova
Sveta Petka Trnova foto: Boleynn/Wikimedia Commons

Prema narodnom verovanju na praznik Trnove Petke ne radi se, da tokom godine ne bi trnule ruke.

 

Veruje se da mlade devojke treba da beru cveće i njime kite kuće kako bi u domovima vladala sloga i mir. Devojčicama se oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

 

Izbegavaju se svi teži poslovi u polju i u kući.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

KOJI JE VEĆI PRAZNIK: BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN

 

makonda-tracker