crkveni kalendar

Nikako nemojte ovo da zaboravite: Običaj koji se poštuje na današnji dan (18. jula)

0

Sveti Atanasije Atonski je jedan od zaštitnika od oluja kog slavimo po crkvenom kalendaru i poštujemo jedan običaj.

Sveti Atanasije Atonski
Sveti Atanasije Atonskifoto: Sebastian Wallroth/Wikimedia Commons

Srpska pravoslavna crkva danas slavi svetog Atanasija Atonskog, sveca koji se smatra osnivačem monaškog života na Svetoj gori.

 

Kod nas se sveti Atanasije smatra jednim od zaštitnika od oluja i vremenskih nepogoda.

 

Na jugu Srbije do danas je ostala verovanje o tome kako je đavo iskušavao ovog monaha prerušivši se u najlepšu devojku koja ga je mamila da se odrekne Boga i pridruži joj se u obožavanju nečastivog.

 

Sveti Atanasije je prozreo ovu prevaru i zamolio je devojku da mu pokaže đavolju moć tako što će uskočiti u mali ćup. Ona je to učinila, a monah je odmah zatvorio posudu i bacio je u more.

 

Legenda kaže da je ćup godinama plutao, sve dok ga nisu pronašli ribari koji su ga otvorili. Tako je đavo ponovo izašao i i danas luta svetom iskušavajući i kvareći ljude.

 

Zbog ovoga, stari kažu da čim zagrmi, đavo pomisli da to ide sveti Atanasije, uplaši se i odmah uskače u posude. Zato je važno da se na današnji dan svi sudovi koji imaju poklopac drže čvrsto zatvoreni.

 

Tropar

 

Tvome životu u telu i Anđeli su se divili, kako si kao telesan izašao iz nevidljive borbe, sveslavni, i ranio demonske vojske. Otuda te Gospod Hristos, Sveti Atanasije, nagradi bogatim darovima: Zato moli Gospoda, oče sveti, da se spasu duše naše.
 

Bonus video

NAŠA CRKVA JE PRIHVATILA MILANKOVIĆEV KALENDAR, A NE PRIMENJUJE SE IZ JEDNOG RAZLOGA! Najtačniji je na svetu, reč je o zabludi?!

 

makonda-tracker