veliki praznik

Na današnji dan se izgovara STARA MOLITVA: Vernici slave Arhangela Gavrila običajima koji su opstali vekovima

0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Sabor Svetog Arhangela Gavrila

Beli anđeo je jedna od najpoznatijih srpskih fresaka
Beli anđeo je jedna od najpoznatijih srpskih fresakafoto: PavleMarjanovic/Shutterstock

Praznik Sabor Svetog Arhangela Gavrila slavi se dvaput u godini – 8. aprlia i 26. jula, kao letnji Aranđelovdan.


Arhanđel Gavrilo, poznat i kao Gabrijel, Gavril i Džibril, sluga je i glasnik Božiji, koji saopštava ljudima odluke Gospoda, a hrišćani i muslimani veruju da je prorekao rođenje Sv. Jovana i Isusa Hrista.


U Jevanđelju po Luki on se javlja Zahariju i Devici Mariji i predviđa rođenje Jovana Krstitelja i Hrista, a mnoge hrišćanske tradicije ga poštuju kao sveca.

On se pojavljuje u brojnim verskim spisima i jedan je od sedam velikih anđela najbližih Bogu. Zadužen je za radosne vesti.


Sveti Gavrilo veoma je poštovan u srpskom narodu, a on je Beli anđeo na čuvenoj fresci manastira Mileševa, što je slika poslata u svemir kao simbol pozdrava drugim rasama u vasiona, univerzalni znak mira, ljubavi i radosti.

 

Sveti arhangeli Mihailo i Gavrilo na pravoslavnim ikonama
Sveti arhangeli Mihailo i Gavrilo na pravoslavnim ikonamafoto: MTalvik, Shutterstock

Sveti Arhangel Gavrilo u srpskoj tradiciji


Brojni običaji vezuju se na našim prostorima za ovaj praznik, a veruje se da devojke na taj dan ne treba da izvode ručne radove, poput šivenja i pletenja. Obično se kaže da je dan Sv. arhangela Gavrila najbolji za neki novi početak, a to je svetac kom se mole parovi koji ne mogu da imaju decu, zbog verovanja da on donosi dobre vesti.


U srpskom narodu se smatra i zaštitnikom od vremenskih nepogoda, kako ljudi, tako i stoke.

 

Ovaj praznik je ceo posvećen dobroti i davanju, pa tako i vernici treba da se sete svojih bližnjih kao i onih koji imaju manje nego oni.

 

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Sabor Svetog arhangela Gavrila
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Sabor Svetog arhangela Gavrilafoto: Foto_Nikata/Shutterstock

U nekim krajevima arhanđela Gavrila slave čobani i zovu ga volujski svetac. Od ovog dana, pa sve do Ćirilovdana, 28. jula, nastaje period koji se u narodu zove Gorešnjaci - najtopliji dani u toku godine, vreme kada vladaju velike vrućine.


Molitva Sv. Arhangelu Gavrilu

Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj D‌jevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj D‌jevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Koji je veći praznik - Božić ili Uskrs?

 

makonda-tracker