20. januara

Ovo se POSEBNO odnosi na decu! Šta NIKAKO ne treba jesti i piti na Svetog Jovana Krstitelja?

0

20. januara proslavljamo jedan od najvećih praznika, Svetog Jovana Krstitelja.

20. januara slavimo Svetog Jovana Krstitelja
20. januara slavimo Svetog Jovana Krstiteljafoto: Adam Jan Figel/Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva 20. januara praznuje Svetog Jovana Krstitelja, veliki praznik. Po broju svečara koji slave ovu krsnu slavu, Sveti Jovan je na trećem mestu, a reč je o velikom prazniku za koji se vezuju razna verovanja.

 

Sveti Jovan je uzor poštenja i pravdoljublja, pa u srpskom narodu postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume "po Bogu i Svetom Jovanu". 

 

Veruje se da ovaj svetitelj pomaže i čini čuda vernicima, a jedno od glavnih načela koja se poštuju u hrišćanstvu jeste "Volite jedan drugog", što je njegova glavna poruka.

Sveti Jovan Krstitelj obeležen je u crkvenom kalendaru crvenim slovom, pa se na ovaj dan ne rade teški poslovi i ručni radovi, a veš se ne pere.

 

Šta ne sme da se jede i pije na Svetog Jovana Krstitelja?


Staro verovanje naših predaka do danas se poštuje, a reč je o tome da se na Sv. Jovana ne jede i ne pije ništa crvene boje.


Budući da je Sveti Jovan stradao mučkim ubistvom – tako što mu je odrubljena glava – crvena boja simbol je njegove nevino prolivene krvi.

 

Na Svetog Jovana ne valja jesti i piti ništa crvene boje
Na Svetog Jovana ne valja jesti i piti ništa crvene bojefoto: Shutterstock / Adam Jan Figel

Zbog toga se u srpskom narodu veruje da ne valja piti i jesti ništa crveno, a posebno se takva hrana i piće ne daju deci. To uključuje čak i crvene jabuke, koje su inače u našoj tradiciji simbol s pozitivnom konotacijom, pa i najobičniji crveni sok.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbo dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

 

makonda-tracker