praznujemo

Obeležavamo Miholjdan: Vernici poštuju ove običaje za sreću u LJUBAVI i zdravlje porodice

0

Ako niste spremili zimnicu, sada je vreme da to učinite 

Običaji na Miholjdan
Običaji na Miholjdanfoto: Youtube Printscreen

Na današnji dan, 12. oktobra, Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik prepodobnog Kirijaka Otšelnika, poznatog i kao Miholjdan.

 

Ovaj svetac, prema predanju, živeo je u petom veku naše ere i ostavio je dubok trag u pravoslavnoj tradiciji. Miholjdan je dan kada vernici sećaju ovog svetitelja, a širom Srbije i drugih pravoslavnih zemalja obeležava se različitim običajima.

 

Prepodobni Kirijak Otšelnik rođen je u Korintu tokom vladavine cara Teodosija Mlađeg u prvoj polovini 5. veka.

 

 

Potiče iz ugledne porodice, s obzirom na to da mu je otac bio prezviter Svete Saborne crkve, a majka Evdokija.

 

Već u ranoj mladosti, Kirijak se iskazao svojim interesovanjem za Sveto pismo, što ga je navelo da se posveti religioznom životu.

 

S osamnaest godina, napustio je svoj rodni grad i uputio se u Jerusalim, gde je stupio u manastir. Tokom života, držao se strogih monaških pravila, uključujući i obavezu jednog dnevnog obroka.

 

Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela. Oktobarski topli dani vezani za ovaj narodni i verski praznik poznati su kao Miholjsko leto.

 

Običaji na Miholjdan
Običaji na Miholjdan foto: hedgehog94/Shutterstock

 

Na Miholjdan po narodnom verovanju ne treba obavljati kućne poslove, usisavati, spremati i slično. Ovo verovanje se usadilo u narod verovatno zbog toga što napolju treba posvršavati sve one poslove koji ne mogu da čekaju zimu.

 

Postoji i verovanje da se na Miholjdan ne treba venčavati. I ovo je verovanje takođe utemeljeno na tome da svatovi ne bi mogli da okupe goste jer su svi zauzeti drugim poslovima za pripremu za zimu.

 

Proslavljamo Miholjdan
Proslavljamo Miholjdan foto: Wikipedia


Pravoslavna crkva proslavlja Svetog Kirijaka Otšelnika – Miholjdan 29. septembra po julijanskom kalendaru. Srpska pravoslavna crkva ovaj praznik koji je u narodu nazvan Miholjdan proslavlja 12. oktobra po novom kalendaru.

 

29. septembra po gregorijanskom katolici slave svetog Mihovila, Mihaila (Arhangel Mihail). Crkveni kalendar Đurđa Crnojevića za 1494. godinu kao i crkveni kalnedari objavljeni u Crnoj Goru u godišnjaku Orlić od 1865. – 1870. ne spominju Miholjdan, nego samo prepodobnog Kirijaka Otšelnika.

 

Bonus video:

 

Zašto se slavi 1. maj?

 

makonda-tracker