icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

slavi se 30. jula

Jedan običaj se posebno dopada DEVOJKAMA: Sve što treba da znate o OGNJENOJ MARIJI

Sveta velikomučenica Marina slavi se kod hrišćana, a u narodu je poznatija kao Ognjena Marija

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Hrišćanska svetiteljka Ognjena Marija rodom je iz Antiohije Pisidijske i živela je u trećem veku. Krstila se u tajnosti u 12. godini, a otac ju je oterao iz kuće kad je saznao za njenu veru. Kako je bila hrišćanka, dovedena je pred starešinu Olimavrija da prinese žrtvu bogovima i odrekne se Isusa Hrista. Budući da je to odbila, ona je mučena sve dok joj na kraju nije posečena glava.


Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju gregorijanski kalendar je slave30. jula, dok se po julijanskom kalendaru obeležava 17. jula.


Iako nije upisan u crkveni kalendar "crvenim slovom", Ognjena Marija je — kao i Trnova Petka i Blaga Marija — veoma važan i cenjen praznik u Srbiji, posebno među ženama.

 

Ognjena Marija, Sveta velikomučenica Marina
foto: Profimedia

Na dan kada se slavi Sveta velikomučenica Marina ne sme da se radi ni u kući ni u polju i postoji verovanje da "ne valja ni konac u iglu udenuti", kao i da ona kažnjava ognjem, kao i svi "ognjeviti sveci".


Oni kojima se na dan Ognjene Marije zapale kuća, seno ili žito veruju da ih svetiteljka opominje jer su ogrešili radeći, dok se grmljavina smatra lošim predznakom. Vernici smatraju da valja izbegavati i kupanje u rekama, moru, jezerima i sl.


Budući da je "ženski praznik" postoji i običaj kojem se posebno raduju devojke: one treba da poklone ogledalce mladiću koji im se dopada kako bi ih zauvek gledao kao svoj odraz.