tomina nedelja

Slavimo MALI USKRS: Koje običaje bi trebalo ispoštovati?

0

Danas se završava Svetla nedelja.

Danas slavimo Mali Uskrs.
Danas slavimo Mali Uskrs.foto: Lars Kastilan, Shutterstock

Danas se završava tzv. Svetla ili Bela nedelja, koja je prva nakon Uskrs. 

 

Svi dani u toku ove nedelje imaju posebno značenje, a za njih se vezuje mnoštvo običaja.

 

Današnji dan je poznat kao Mali Uskrs ili Tomina nedelja, a u danima između Vaskrsa i Tomine nedelje vrata raja su otvorena i smatra se da onaj ko tad umre ide pravo u raj.

 

Tomina nedelja je posvećena događaju javljanja Isusa svojim apostolima.

 

Na današnji dan je posebno sumnjičav bio "neverni Toma", pa je Isus prošao kroz zatvorena vrata i rekao Tomi da opipa njegove rane. Tek tada je i ovaj apostol poverovao u Hristovo vaskrsnuće.

 

U nekim krajevima naše zemlje se danas proslavlja kraj uskršnjeg ciklusa. Negde se svih nedelju dana nakon Uskrsa čuvaju crvena uskršnja jaja i daju deci da se kucaju, a danas se stariji obavezno pozdravljaju sa "Hristos voskrese" 

 

"Valja se“ da mladići i devojke izađu na potoke i reke, prskaju se i bacaju u vodu cvetne vence, a sve kako bi umilostivili vodene demone.

 

Današnjim danom se završava i period prekida molitva za umrle koji stupa od Lazareve subote.

 

Dan nakon Tomine nedelje se obeležava Pobusani ponedeljak, odnosno Uskrs za mrtve te se služe parastosi na grobljima, čime živi kao da čestitaju svojim pokojnim rođacima i prijateljima radosni praznik Vaskrsenja Hristovog.

 

SUtra se farbaju jaja, a u nekim delovima zemlje se prva jaja daju deci da pojedu u čast života i zdravlja,a ostatak se nosi groblje. 

 

makonda-tracker